Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hälsoorganisationer vill förbjuda nikotinpåsar – men butiker “säljer det kunderna vill köpa”

Händer som håller i en öppen förpackning med nikotinpåsar.
Bildtext Nikotinpåsar kallas också för vitt snus.
Bild: Antti Lähteenmäki / Yle

Sju folkhälsoorganisationer vädjar i ett öppet brev till butikerna att inte börja sälja nikotinpåsar, som från och med april säljs i butiker. Från butikernas håll säger man att man bara svarar på efterfrågan.

– Nikotinpåsar är riktade till barn och ungdomar. Det här syns på förpackningen, smaken, doften och hur man marknadsför dem. För nikotinindustrin är det viktigt att få barn och unga att använda nikotin eftersom de lever många år och kan använda nikotin en lång tid. De är ändå mycket farliga för barn och unga på grund av den höga nikotinhalten, säger Eeva Ollila som är överläkare vid Cancerföreningen i Finland som är en av organisationerna som har skrivit det öppna brevet.

”För nikotinindustrin är det viktigt att få barn och unga att använda nikotin eftersom de lever många år och kan använda nikotin en lång tid”

Eeva Ollila, överläkare vid Cancerföreningen i Finland

Folkhälsoorganisationerna som skrev det öppna brevet vill att man ska förbjuda försäljningen av nikotinpåsar i njutningssyfte. Ett sådant här förbud finns också mot snus, och har funnits ända sedan 1995. Trots det har snusandet ökat de senaste åren.

Enligt Ollila beror det här delvis på dålig lagstiftning.

– Med snuset har vi gjort många fel. Gränsen på 1 kilo snus som en privatperson får hämta in per dag i Finland har skapat en svart marknad i Finland. Där behöver vi bättre lagstiftning, och bättre övervakning av lagstiftningen.

Ingen diskussion bland köpmännen

Från och med april har nikotinpåsar fått säljas fritt åt myndiga personer i Finland, och butikerna har hängt på utvecklingen. I Jakobstad fick K-Supermarket Jeppis idag sin första sats nikotinpåsar. Köpman Aki Salminen säger att flera företag har hört av sig om att sälja nikotinpåsar.

– Vi har inte beställt från mindre importörer som det nästan finns tiotals av. De har väl märkt att marknaden är tom och att det finns goda möjligheter att sälja.

”Nog är det bara så att alla kommer att börja sälja”

Aki Salminen, köpman

Enligt Salminen har det inte förekommit någon diskussion bland köpmän om att låta bli att sälja påsarna.

– Nog är det bara så att alla kommer att börja sälja. Eftersom det finns efterfrågan så måste man sälja det kunderna vill köpa, säger Salminen.

Finlands dagligvaruhandel rf anser att en övervakad försäljning av nikotinpåsar också borde tillåtas i framtiden, och att nikotinpåsar borde falla under tobakslagen. Eeva Ollila vid Cancerföreningen i Finland hoppas ändå att butikerna kommer att lyssna på hälsoorganisationernas brev om att avsluta försäljningen.

– Det är jätteviktigt att butikerna är ansvarsfulla. Här kan de visa att de tar sitt ansvar och skyddar våra barn och unga, säger hon.