Sommarlovet kan vara en tio veckor lång pärs för föräldrar som inte har råd med dyra läger
Barnens sommaraktiviteter för med sig både tidsmässiga och ekonomiska utmaningar för föräldrar. Kunde en ny modell för fritidsverksamhet under sommarlovet vara lösningen på problemet?
Åboföräldern Anna Sundelins ena barn har just gått ut sjuan och den yngre har gått ut fyran. Hon har precis hälsat på sin dotter som varit på fotbollsträningar vid Paavo Nurmi-stadion i centrala Åbo.
– För den yngre har vi fixat en del aktiviteter. Hennes hobby är fotboll så hon kommer att gå på två olika fotbollsläger i sommar och så turas vi föräldrar om sedan resten av tiden, säger Sundelin.
Hon ser inte planerandet av aktiviteter som någon större utmaning, eftersom barnen är såpass stora att de klarar sig själv och kan fixa sin egen mat om det behövs. När barnen var yngre och inte kunde vara ensamma så blev det lite mer huvudbry.
– Vi har ganska så flexibla jobb så det har vi dragit nytta av. Jag är forskare så är det väldigt fritt, och min man jobbar hemifrån så han kan också finnas där även om han deltar i möten och så.
När det gäller utbudet på barns sommaraktiviteter så tycker Sundelin att det finns rätt så många alternativ, med olika läger och sommareftis som barnen kan delta i.
– Men ganska många av de här aktiviteterna kostar, så då blir det ju en ekonomisk fråga, så där kanske man kunde göra en insats.
”Det blir ju lite klasskillnad”
Att planera barnens sommarlov kan innebära mycket huvudbry för föräldrar som jobbar under sommaren, speciellt om man inte har råd att anmäla barnen till sommarverksamhet som oftast också kostar en del, säger sakkunnig i utbildningsfrågor Katarina Perander på Hem och skola.
– Som ensamstående blir det förstås ännu svårare, speciellt om man inte har ett socialt nätverk som kan hjälpa till. Det finns vissa kommuner som erbjuder parkluncher och liknande, men när det gäller riktig verksamhet som barnen kan ta del av så är det lite utmanande. Så i värsta fall så är barnet hemma under de tider som föräldrarna jobbar.
Att barn är ensamma långa tider under sommarlovet och sysselsätter sig med sin telefon är inte en bra sak, säger Perander.
Under sommarlovet blir det lätt mycket skärmtid – i familjen Slotte hålls telefonerna låsta mellan 21 och 8
”Det gäller att hitta en gyllene medelväg.”
– Lätt blir man ju också utanför om man hör till den gruppen som inte har möjlighet att delta i olika typer av verksamheter. Det blir ju lite klasskillnad där mellan de som har råd att anmäla barnen till olika ridläger och parkour, och det förstärker ju nog skillnaderna då familjer inte har samma möjligheter.
En del familjer får hjälp av far- och morföräldrar som kan ta hand om barnen under sommarmånaderna – men familjer är olika, och alla har inte den möjligheten. I undersökningar som Hem och skola har gjort uppger 22 procent av föräldrar till barn i dagisåldern att de saknar ett nätverk som kan ställa upp när det behövs.
Förkortat sommarlov eller mer fritidsverksamhet?
Frågan om att förkorta sommarlovet har dryftats i flera nordiska länder, men Hem och skola vill hellre att Finland går en annan väg. De jobbar just nu för att få igenom en ny modell för fritidsverksamhet som skulle pågå också under semestrarna.
– I Sverige erbjuds fritidsverksamhet till barnen i klasserna 1-6, också under loven. Det begränsas inte bara till första och andra klass, utan sker under hela lågstadietiden, säger Perander.
Tanken skulle vara en verksamhet som skulle se likadan ut i hela landet och inte variera så mycket från kommun till kommun. Det här skulle underlätta för föräldrar som inte haft råd eller möjlighet att anmäla barnen en sommarklubb eller någon annan aktivitet, fortsätter Perander.
– Det är ofta så att barn inte ryms med i sommarklubbarna som ordnas och man måste vara ganska på alerten för att veta när man ska anmäla och var man hittar informationen. Så en sådan här lösning skulle öppna möjligheten för fler barn att få en meningsfull aktivitet under sommaren.
Verksamheten skulle gärna också få vara tillgänglig då föräldrar behöver den.
– Störst är behovet i juni fram till midsommar och i augusti, men nog meddelar många föräldrar också att de skulle behöva sommarverksamhet under juli månad. I synnerhet föräldrar som inte kan ta ledigt eller ensamstående, säger Perander.