Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jakobstad planerar för ny svenskspråkig skola – ”Ett beslut alla kan acceptera”

Uppdaterad 05.06.2023 22:09.
Bonäs skola i Jakobstad.
Bildtext Det blir elever från Bonäs och Vestersundsby som får en ny skola medan Länsinummi fortsätter i nuvarande byggnad. Arkivbild.

Det börjar klarna hur skolnätet i Jakobstad ska se ut framöver.

Enligt stadsstyrelsens beslut blir det en ny svenskspråkig skola. På sikt ska de två lågstadieskolorna Itälä och Länsinummi slås ihop, men det blir inget nybygge i det här skedet.

Ärendet har diskuterats i flera omgångar och frågan har varit om det ska byggas en ny skola för finskspråkiga eller svenskspråkiga elever från förskola till årskurs fem.

– Vi har kommit vidare på sätt som jag tror alla kommer att vara nöjda med på lång sikt. Det har tagit tid men nu är vi där att alla kan acceptera beslutet och gå vidare. Så på det sättet är jag mycket nöjd, säger stadsstyrelsens ordförande Owe Sjölund (SFP).

Owe Sjölund sitter på ett kafé med en kopp kaffe.
Bildtext Både familjer och personal ska kunna vara nöjda med skolbesluet som Jakobstad nu tar, anser styrelseordförande Owe Sjölund (SFP).
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Finskspråkiga har redan en bra skolbyggnad

Då ärendet behandlades i februari var förslaget att en ny skola för finskspråkiga elever årskurserna 0–5 ska byggas vid nuvarande Etelänummi skola.

Efter det har bland annat lärare gått ut med att de finskspråkiga eleverna redan har en bra skolbyggnad.

Enligt Sjölund torde det här beslutet vara ett som den stora majoriteten är nöjd med.

– Debatten har varit besvärlig på det sättet att det har varit några finska politiker som har velat ha en ny skola och det är där knuten har varit. Nu är vi eniga om att det här är bästa vägen framåt. I princip alla utom några små grupperingar är nöjda.

Ger arbetsro åt alla

Jakobstad har diskuterat skolnätet sedan 2019 eftersom eleverna blir färre och flera skolbyggnader behöver renoveras.

Enligt Sjölund är det bra att både föräldrar och personal nu får arbetsro och inte behöver leva i osäkerhet om hur det blir.

Det är eleverna från Bonäs och Vestersundsby som kommer att få en ny skola. Planeringen inleds så fort som möljigt och inom ett par år kan Sjölund tänka sig att skolan står klar om allt går enligt planerna.

Ärendet behandlas i fullmäktige i Jakobstad nästa vecka.