Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

MTV: Unga kvinnor inom SDP berättar att de utsatts för osakligt beteende av politiska påverkaren Tage Lindberg

Valstånd för SDP.
Bildtext SDP har inlett en egen utredning.
Bild: Toni Pitkänen / Yle

Det osakliga beteendet har skett i samband med diskussioner om mentorskap och utbildning. Lindberg beklagar och hänvisar till humor och sarkasm.

Enligt en utredning som MTV Uutiset gjort har den finlandssvenska politiska påverkaren Tage Lindberg utsatt flera unga kvinnor inom SDP för osakligt beteende. Det här har bland annat hänt i samband med att Lindberg erbjudit unga kvinnor mentorskap eller utbildning. I utredningen har det framkommit att Lindberg bland annat berättat för en ung kvinna att hon kan behöva framträda naken.

Lindberg beklagar det inträffade djupt, men säger ändå till MTV Uutiset att inget har skett mot någons vilja och hänvisar till att han skämtat och varit sarkastisk.

Enligt MTV Uutiset har SDP inlett en egen utredning efter att en trakasserianmälan lämnats in till partiet.

Lindberg arbetar som specialsakkunnig vid Finlands Ekonomer och har bland annat varit Jutta Urpilainens specialmedarbetare och ordförande för Tölö unga socialister. Ordförandeuppdraget har han lämnat i samband med att de här fallen blev allmänt kända.

De fall som kommit till MTV Uutisets kännedom har inträffat under omkring tio års tid. Det senaste inträffade våren 2023.