Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vem blir De Grönas nya ordförande? Extremt jämnt mellan kandidaterna enligt Yles enkät

Kahden kuvan kombossa vihreiden puheenjohtajaehdokkaat Saara Hyrkkö ja Sofia Virta.
Bildtext Saara Hyrkkö och Sofia Virta är de enda två kandidaterna i ordförandevalet.
Bild: Silja Viitala / Yle

Saara Hyrkkö och Sofia Virta har exakt lika stort stöd bland partifolket enligt den enkät Yle gjort inför helgens partimöte och ordförandeval.

De Gröna ordnar partimöte i Seinäjoki den här helgen och ska bland annat välja efterträdare till Maria Ohisalo som ordförande.

Enligt den enkät Yle har gjort står det väldigt jämnt mellan de två kandidaterna Saara Hyrkkö och Sofia Virta: båda får ett stöd på strax under 46 procent enligt de som svarat på enkäten.

Yle har sänt enkäten till 107 personer som är riksdagsledamöter, EU-parlamentariker eller aktiva i partifullmäktige hos De Gröna. 70 personer svarade.

De som vill se Saara Hyrkkö som nästa ordförande betonar hennes erfarenhet av olika ledningsuppgifter, medan Sofia Virta lyfts för sina kunskaper i att uppträda och kunna locka nya medlemmar till partiet.

46 procent stöder Saara Hyrkkö och 46 procent Sofia Virta. 9 procent vet ej.

Enkätens resultat kan bara räknas som riktgivande eftersom De Gröna väljer partiledare efter att alla partimedlemmar har fått delta i en rådgivande omröstning. De Gröna har över 8 000 medlemmar.

Enligt en enkät från MTV i helgen vill över hälften av De Grönas kretsordförande se Sofia Virta som nästa partiordförande.

Yles enkät ställde också frågan om vem de svarande helst ser som nästa partisekreterare. Där fick Anna Moring klart störst stöd jämfört med de andra uppställda.