Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Oljeläckage i Sibbo skärgård – frivilliga rengjorde stränderna

En person i vit skyddsdräkt går i vattenbrynet med ett ämbar i handen.
Bildtext WWF:s oljebekämpningsgrupp grundades för tjugo år sedan. Omkring 10 000 frivilliga är redo att rycka ut när det behövs. Bilden är tagen tidigare i år då WWF:s frivilliga städade upp olja som läckt ut i Saimen från Kemiras lutfabrik i Joutseno.
Bild: Kare Lehtonen / Yle

Omkring 20 liter motorolja läckte ut i havet utanför Sibbo under veckoslutet. Det berodde på att en stor motorbåt som var förtöjd vid en brygga utanför Simsalö sjönk under natten mellan lördag och söndag.

Räddningsverket och sjöräddningen ansvarar för oljebekämpningen till havs. De påbörjade arbetet under veckoslutet genom att lägga ut oljebommar i havet. Bommarna samlar upp olja och hindrar den från att sprida sig längre ut till havs.

På måndagen kom 14 frivilliga från WWF:s oljebekämpningsgrupp och städade upp oljan som sköljts upp på Simsalös och Röysös stränder. De båda öarna skiljs åt av ett smalt sund.

Olja gör inte gott åt naturen och att få fjäderdräkten nedkletad kan vara ödesdigert för sjöfåglar. Då kan de få svårt att simma, flyga och överlag reglera värmen. Enligt WWF:s pressmeddelande har inga oljiga sjöfåglar påträffats i Sibbo.

De frivilliga arbetade för hand och plockade bort stenar, jord och växtlighet som fått olja på sig. De lade också ut små blå dukar vid vattenbrynet som sög i sig olja.

Räddningsverket berättade på måndagskvällen att oljebekämpningsarbetet är klart och stränderna rengjorda. En del dieselolja kan fortfarande finnas kvar i vattnet, men den avdunstar när vädret blir varmare. En liten oljebom ligger ännu kvar i sundet mellan öarna men ska hämtas.

Diskussion om artikeln