Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Reko fyller 10 år – har påverkat både handel och konsumtion enligt grundaren

Uppdaterad 07.06.2023 19:21.
Man sitter i odling.
Bildtext Thomas Snellman har föreläst i 18 länder om Reko. Just nu växer konceptet snabbt i till exempel USA.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Den sjätte juni 2013 ordnades första Reko-ringen i Jakobstad. Sedan dess har producenter fortsatt sälja utan mellanhänder och i dag finns cirka 800 Reko-ringar i 20 länder.

De flesta Reko-ringar är aktiva och har en stabil kundkrets, uppskattar grundaren Thomas Snellman i Pedersöre. Så gott som alla Finlands 200 ringar har verksamhet, även om försäljningen dalat något sedan toppåren.

– Reko är lika aktuellt nu som det var för tio år sen. Reko skulle inte ha fortsatt leva om det inte var så.

För producenterna är Reko fortfarande ett av de bästa systemen, anser Snellman.

– Det finns andra kanaler men de är oftast olika typer av kommersiella system. Ur konsumentens synvinkel är de hur bra som helst men jag vill påstå att Reko är en av få som är bra också för producenterna.

Enligt Snellman är det främst de små producenterna, eller de som vill starta smått, som gynnas av Reko.

– Det värmer hjärtat för mig som pratat för diversifierat jordbruk med också många små producenter.

Större producenter har sällan tid att sälja via Reko, men visst finns undantag.

– En norsk producent jag pratade med hade sålt för fem miljoner norska kronor via Reko. Men han bodde ganska nära Oslo och var med i många ringar.

Reko-utdelning på Kaserntorget i Vasa.
Bildtext Rekohandel på Kaserntorget i Vasa.
Bild: Yle/Marie Sjölind

Växer i USA

I en del områden växer Reko snabbt just nu, till exempel finns ringar i dag i 15 delstater i USA, från Alaska till Idaho och Wisconsin.

De varor som byter ägare på Reko är de klassiska: kött, ägg, bär, fisk, grönsaker, men på senare tid har också annat lagts till, i Jakobstad till exempel hästgödsel.

– Det är mest fantasin som sätter gränser för vad man kan sälja. Med facit på hand har det verkligen lyckats över förväntan om jag uttrycker mig försiktigt, säger Snellman om Reko-konceptet.

Enligt honom har Reko påverkat både handeln och konsumenter.

– Definitivt. Jag minns olyckskorparna i början, handeln var skeptisk.

Men då handelsmännen märkte att det fanns efterfrågan på lokala produkter började de också söka varor från lokala producenter, påpekar Snellman.

– Så ur producentens synvinkel kan det ha haft minst lika stor ekonomisk betydelse som själva försäljningen via Reko. Och dessutom hade producenterna bättre förhandlingsposition då det var handelsmännen som kom och bad om produkter i stället för att producenterna försökte truga dem på handeln.

Diskuteras i EU-utskott

Reko finns alltså i dag i cirka 20 länder och väcker intresse på olika sätt. Australien har tittat på ifall Reko-ringarna kunde fungera som nätverk för utdelning av mat vid krissituationer.

Studerande från Utah i USA har hört av sig då de gjorde en studie över krisberedskapen i Amerika och att maten i affärerna där skulle räcka enbart två dagar i en krissituation.

I april besökte Snellman Frankrike ett evenemang där en europaparlamentariker och medlem i EU:s jordbruksutskott var huvudtalare.

– Han sa att visst känner han till Reko, det har vi flera gånger diskuterat i utskottet. Det var ganska ”wow, stämmer det?” Vi hade långa diskussioner senare på kvällen.

Har tackat nej till 200 företag

Under årens lopp har Snellman föreläst om Reko i 18 länder.

Framtiden för Reko är ljus enligt Snellman. Så länge det finns bra varor finns det villiga köpare, tror han.

Utmaningen är vilken plattform som ska användas för försäljningen. Facebook fungerar enligt Snellman bra, men det är inte längre så populärt bland de yngre. Men hittills fyller det sin funktion för Reko, och det är enkelt och gratis.

Därför har han hittills tackat nej till de ungefär 200 olika företag som har kontaktat honom och erbjudit olika lösningar.

Diskussion om artikeln