Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Kung Carl XVI Gustaf, drottning Silvia, riksdagens talman Andreas Norlén, kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle och prins Daniel firar Sveriges nationaldag på Skansen i Stockholm. Bakom dem vajar en rad svenska flaggor.
Bildtext Den 6 juni 1523 blev Gustav Vasa kung i Sverige och dagen gjordes till nationaldag. Så i år firar Sverige 500-årsjubileum.
Bild: STELLA Pictures/Peter Grannby

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Här är det elbilen som laddar huset och inte tvärtom

Det går ingen elkabel från elnätet till det här huset. De som bor här är helt självförsörjande med sin elektricitet. Men det som är extra ovanligt är att de använder elbilen som en strömkälla för huset.

Paret Erkki Pöytäniemi och Marja Nuora köpte en tomt i Karislojo för nästan 10 år sedan. Då fanns det inga byggnader där. Nu har de bott i sitt nya hus i fem år. Drivkraften för dem var att bygga naturligt och leva ekologiskt.

– Vi är emot kärnkraft så vi ville inte ansluta oss till ett nätverk där du får el som är tillverkad med kärnkraft.

Sverige firar 500 år utan fastslagna traditioner

Kaféer säljer nationaldagsbakelser – men alla bakverk är olika eftersom det saknas en mall. Det beskriver väl svenskarnas lite tafatta och konfliktfyllda firande av sin nationaldag, säger en expert.

Det här icke-firandet har dels att göra med det faktum att Sverige inte har en självständighetskamp bakom sig att hedra, som Finland och Norge, säger professorn i etnologi vid Stockholms universitet Barbro Blehr.

Dels har det också att göra med den svenska självbilden som växt fram småningom.

– Det har uppfattats som svenskt att inte blicka bakåt utan framåt och inte ägna sig åt nationalism och patriotism, säger Blehr.

Inget intresse för regnbågsfrågor i regeringsförhandlingarna: ”Ingen frågar och ingen vill höra”

Organisationer som verkar för regnbågsrättigheter upplever ett kompakt ointresse hos de partier som regeringsförhandlar. Till skillnad från tidigare år har man inte hörts i förhandlingarna.

Kontrasten till regeringsbildningen 2019 är stor. Då bad partierna aktivt om information av organisationer som arbetar med hbtqi-frågor. Till exempel Trasek som företräder transpersoner hördes även formellt i Ständerhuset.

– Då visade flera partier ett tydligt intresse för människorättsfrågor och hörde aktivt oss organisationer, säger Kerttu Tarjamo som är generalsekreterare för Seta.

Hoplaxskolan samlade in över nio billass förnödenheter till ukrainare

Under våren har elever, föräldrar och lärare vid Hoplaxskolans Munksnäs-enhet i Helsingfors samlat in användbara saker och pengar till förmån för ukrainska familjer.

Nio fullastade bilar brummade i väg från Hoplaxskolans garage i Munksnäs, med nosen mot hjälpcentret för ukrainare i Vallgård. Bilarna var lastade med allt från kläder till cyklar och barnvagnar. Trots det rymdes inte alla donationer ens med, utan fler leveranser behövs.

– Det viktiga är att göra det så enkelt som möjligt för folk att hjälpa till, säger klassföräldern Thomas Londen.

Hamnvägen hotar deras idylliska vardag – grannskap i Sundom hoppas beslutsfattarna ska tänka om

I Sundom växer oron för att byn delas itu om Hamnvägen dras ut mot Korsholm. Hit har många flyttat i jakt på en lugn miljö, utan tung trafik.

För några familjer skulle vägen komma tätt intill eller rentav tvinga dem att flytta.

Förutom farorna med tung trafik i ett område med många små barn, krympta tomter och egendom som förlorar i värde, buller och hälsovådliga småpartiklar så sörjer grannskapet att Hamnvägen skulle klyva Sundom i två delar.

Väder:

Det är fortsatt kyligt för årstiden, åtminstone i norr.

I landets södra del: Västerifrån lokalt regnskurar, i kväll uppehåll och uppklarnande. I dag 16...20, i natt +3...8 grader, lokalt nattfrost.

I landets mellersta och norra delar: Till en början och igen i natt lokalt klarare. Närmast i norr några regnskurar eller skurar av snöblandat regn, i kväll och i natt regnskurar lokalt även i landets mellersta del. I dag 12...17, i mellersta och norra Lappland 6...11 grader. Nattens lägsta -1...+7 grader.

Varning för skogsbrand gäller i landskapen Åland, Egentliga Finland, Satakunta, Nyland och Kymmenedalen.

En mobiltelefon visar startvyn för Yle-appen med en bild på Finlands lucia och texten "Vem vill du se som Finlands lucia 2022? Kandidatnomineringen pågår!"

Få nattens och morgonens nyheter direkt i mobilen med Yle-appen

Morgonkollen skickas ut varje vardagsmorgon.