Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Damm i Cherson sprängd – vattnet har stigit fem meter

Uppdaterad 06.06.2023 09:52.

På tisdagsmorgonen började rapporter komma in om att den sovjetiskt byggda dammen vid floden Dnepr ska ha sprängts. Ukraina beskyller Ryssland för attacken, medan den av Ryssland tillsatta borgmästaren kallar det för en ukrainsk terrorattack.

Den ryska statliga nyhetsbyrån TASS citerar borgmästaren, som säger att dammen skadades av ukrainskt bombardemang tidigt under tisdagsmorgonen. Inga flygplan rapporteras ha rört sig i området under natten. Nyhetsbyrån Reuters skriver om den ryska nyhetsbyråns rapporter.

TASS skriver också, enligt Reuters, att området nära den 30 meter höga och över tre kilometer breda dammen håller på att översvämmas.

Från Ukrainas sida beskyller man Ryssland för attacken. På sin Facebook-sida skriver ledningen för Ukrainas väpnade styrkor i söder att omfattningen av förstörelsen, hastigheten och vattenvolymen, och de troliga områdena för översvämning utreds.

På sociala medier sprids en mängd olika videor, som är svåra att verifiera. CNN uppger att en drönarvideo som sprids framför allt på Twitter har gått att geolokalisera till området.

En karta över ställen där dammen Nova Kachovka har sprängts, nära staden Cherson.
Bild: Lauri Karo / Yle, MapCreator, OpenStreetMap

En annan video på som sprids på sociala medier ser ut att visa bilderna från en övervakningskamera. På bilderna syns en ljus och kraftig explosion, varefter dammen ser ut att ha brustit på mitten.

BBC säger ändå att de kan bekräfta att den videon inte är från i dag, utan från november, då Ukraina förstörde järnvägsföbindelsen till dammen.

”Vattenytan stiger till kritiska nivåer på några timmar”

Vattennivåerna förväntas nå kritiska nivåer inom fem timmar, och evakueringarna från Chersonregionen har börjat, det säger Cherson-regionens guvernör enligt nyhetsbyrån Reuters.

Myndigheterna i det ryskkontrollerade Zaporizjzja säger i nuläget att vattenmassorna inte orsakar något omedelbart hot för kärnkraftverket i området.

Flera gator i Korabel kvarteret, inte långt från Chersons centrum, var översvämmade på tisdagsmorgonen.

Samtidigt säger kärnkraftsmyndigheter från den ukrainska sidan att dammexplosionen är ett hot mot kärnkraftverkets säkerhet, men tillägger att läget på kraftverket nu är stabilt och under kontroll. Det internationella atomenergiorganet IAEA följer med läget.

Info om dammen Nova Kachovka

  • Dammen är byggd år 1956 i floden Dnepr, och är belägen i Cherson, i södra Ukraina.

  • Dammen är 30 meter hög, och 3,2 kilometer bred, och är en del av vattenkraftverket i Kachovka. Sammanlagt innehåller dammen 13 km³ vatten.

  • Dammen förser både den ockuperade Krim-halvön med vatten, och kärnkraftverket i Zaporizjzja med kylvatten. Kärnkraftverket kontrolleras för tillfället av Ryssland.

  • Vattenreservoaren vid dammen är Europas åttonde största.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har sammankallat Ukrainas nationella säkerhets- och försvarsråd till ett krismöte med anledning av dammsprängningen, det upper rådets chef Oleksiy Danilov på Twitter.

Miljoner människor beroende av vattnet från dammen

Förutom att vattenmassorna riskerar att översvämma invånares hem, och tvinga folk till flykt, är dammen också viktig för jordbruket i området.

Reservoaren i Kachovka är nyckeln till bevattningssystemet för jordbruken i södra Ukraina, som miljoner människor är beroende av, även utanför landets gränser.

Hundratusentals männikor påverkas direkt, då en fem meter hög våg närmar sig bosättningar i närheten av dammen. Invånare i stora delar av storstaden Cherson, och andra orter kring floden Dnepr, har uppmanats att stänga av alla elektriska apparater och packa ihop den nödvändigaste för evakuering.

Källor: Reuters, AFP, AP, The Kyiv Independent, BBC