Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Vargaktivisten Johanna Parikka Altenstedt: Om du bryr dig om din hund, släpp inte lös den i vargens revir

En kvinna i en färggrann randig skjorta ler mot kameran. På huvudet vilar ett par solglasögon. I bakgrunden syns en grön trädgård.
Bildtext Sverigefinska juristen Johanna Parikka Altenstedt kallar sig själv för vargens PR-kvinna. I dag sommarpratar hon om susi och sisu, om vargar och sverigefinnar.
Bild: Parad Media, Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen

Hon var både mamma och mormor innan hon blev jurist för att bättre kunna slåss mot orättvisor. Sverigefinska Johanna Parikka Altenstedt kämpar för vargar och sverigefinnar. I dag sommarpratar hon om sin kärlek till vargen.

Johanna Parikka Altenstedt har kämpat för vargen i över 20 år. Först som journalist och aktivist och senare som politiker inom Djurens parti i Sverige. I dag kämpar hon främst som jurist.

– Jag insåg juridikens kraft. De gällande bestämmelserna i en rättsstat gäller, oavsett hur många som tycker om dem. Det är inte hejarklackar, trollsvansar eller lajks som avgör. Med lag ska landet byggas, säger hon.

Johanna var 53 år gammal då hon började studera juridik. Efter sin examen har hon jobbat ideellt i föreningar som värnar om rovdjuren.

– Jag har fått många fiender på vägen, men aldrig några dödshot.

I dag sommarpratar Johanna Parikka Altenstedt om susi och sisu – det vill säga vargar och sverigefinnar. Också den finländska minoriteten i Sverige behandlas fel inför lagen och det vill juristen Johanna jobba emot.

Vargaktivisten Johanna Parikka Altenstedt: Vargen är inte ett hot mot människan

56:55

Johanna har aldrig mött en varg i det vilda, bara i olika djurparker bland annat i Ähtäri.

– Jag tyckte mest synd om vargarna i de små inhägnaderna. I Polen har jag däremot sett massor av stora färska vargspår i snön och känt mig iakttagen. Det gjorde mig lycklig!

Hon är inte det minsta rädd för att möta en varg.

– Jag skulle gärna vilja träffa en varg i det vilda och se rakt in i vargens ögon.

Fästingar dödar oftare än vargen

Johanna har en viss förståelse för att folk är rädda för vargen. Men hon påstår att det beror på den propaganda som vargen utsätts för.

– Vi måste lära oss mer om vargen och sluta sprida skrönor. Senast en människa dödats av en varg i Finland var år 1882, säger Johanna.

Många andra djur är betydligt farligare.

– Varje år dör människor på grund av fästingar och getingar. Inte heller björnattacker är helt ovanliga. Men de har inte lika dåligt rykte som vargen.

Håll hunden kopplad

Däremot är det ett faktum att vargen varje år river olika djur.

– Visst förstår jag att folk som har boskap som rivs av vargar blir upprörda. Men samtidigt är det något som tamdjursföretagare borde räkna med i sin verksamhet, säger Johanna.

Alla företagare i alla branscher får göra sina riskkalkyler.

– Det kan ju inte vara så på den öppna marknaden att en bransch slipper bekosta skydd för sin verksamhet när alla andra måste göra det, säger Johanna.

Också familjedjur som hundar rivs varje år av vargar.

– Om man bryr sig om sin hund ska man inte släppa den lös hur som helst i vargens revir, säger Johanna.

I dag sommarpratar Johanna Parikka Altenstedt om vargens dåliga rykte och om sin kärlek till hundens förfader. Och om varför hon inte kan låta bli att kavla upp ärmarna när hon ställs inför orättvisor och nedtystade fenomen. Hon berättar också om de sverigefinska öden hon kom i kontakt med när hon skrev böcker om Operation Stella Polaris.

Johanna Parikka Altenstedt uppe i ett träd med sina två barnbarn.
Bildtext Johanna tillsammans med barnbarnen Melody och Elvis. Hon kämpar både som jurist och mormor för att finskan ska leva vidare i Sverige.
Bild: Privat, grafik: Yle/Jussi Pernaa

Vegas sommarpratare sänds 26.6–11.8 vardagar efter kl. 10 och 18. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet med musik finns tillgängligt i ett år.

Den musikfria versionen finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

Musik

Hurriganes: Get On

Sonja Skibdahl: Wolf

Miss Li: Hälsa Gud

Die Toten Hosen: Steh auf, wenn du am Boden bist

Kent: Pärlor

Raappana: Mutsibiisi

Kalush Orchestra: Stefania

AC/DC: Thunderstruck

Diskussion om artikeln