Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

BK-46 vill att Raseborgs stad förstorar idrottshallen i Karis

Uppdaterad 08.06.2023 05:17.
Skissbild över idrottshall och ett planerat tillbygge.
Bildtext Så här kunde tillbyggnaden se ut enligt BK-46. Klubben hoppas kunna spela Europacupmatcher och andra internationella matcher på en hög nivå i en förstorad hall.
Bild: BK-46

Karisföreningen BK-46 hoppas på att idrottshallen i Karis får en tillbyggnad. Planerna presenterades för stadsstyrelsen i Raseborg på måndagskvällen.

Tillbyggnaden i två våningar på gaveln skulle vara nästan 500 kvadratmeter stor och kosta närmare 800 000 euro, uppskattar Roger Roos som är ordförande för handbollssektionen i BK-46.

– Huvudingången skulle vara in mot staden. Vi behöver mera sittplatser, mera lagerlokaler och mera ändamålsenliga utrymmen.

Eftersom det är Raseborgs stad som äger hallen så hoppas BK-46 att staden skulle gå med på att bygga till den. BK-46 skulle sedan inreda övre våningen.

Med tillbyggnaden skulle hallen ha omkring 1500 läktarplatser och med undantagsregler skulle det kunna spelas internationella matcher i hallen. BK-46 är färska finska mästare i handboll och de vill gärna ge handbollen mera synlighet i och med Europaspel i Karishallen.

BK-46 firar ligaguldet 2023.
Bildtext BK-46 vann för andra året i rad FM-guld i herrarnas handbollsliga. Den avgörande finalmatchen spelades mot Cocks i Riihimäki.
Bild: Newspix24/Handbollsförbundet/Kalle Parkkinen

BK-46 har tidigare önskat en helt ny allaktivitetshall till Karis, men i och med att staden satsar på en helt ny gymnastiksal då Katarinaskolan i Karis renoveras så är det inte realistiskt att i det här skedet bygga en helt ny hall, säger Roger Roos.

– Då minskar behovet av att ha en ny hall då det kommer en hall som räcker till för träningar. Det underlättar för alla om vi får en gymnastiksal till att träna i. Nu kämpar vi om de träningstider som finns och de hallar som finns med andra.

När det blev klart att den nya gymnastiksalen kommer att byggas började BK-46 i stället fundera på att bygga om den nuvarande hallen.

Skissbild över idrottshall och ett planerat tillbygge.
Bildtext Här syns tillbyggnaden (vit på bilden) i ett större perspektiv. I bakgrunden sportplanen. Till vänster på bilden ligger ishallen och bakom den konstgräsplanen.
Bild: BK-46
Skissbild över idrottshall och ett planerat tillbygge.
Bildtext Här syns samma tillbyggnad ur en annan vinkel. Idrottsplanens läktare längs med hallens ena långvägg är ritad av den kända och uppskattade arkitekten Hilding Ekelund.
Bild: BK-46

Den nuvarande hallen fyller 40 i år, BK-46 fyller 80 år år 2026, och Roos hoppas att de förnyade lokalerna skulle kunna vara klara då.

Nu fortsätter diskussionerna mellan BK-46 och Raseborgs stad om hur de skulle kunna gå vidare med planerna på en tillbyggnad av bollhallen i Karis.


Huvudbilden byttes ut mot en skissbild 6.6.2023 klockan 15.24. Två andra skissbilder lades till samma dag klockan 16.40.

Kommentarsfunktionen stängdes 8.6.2023 klockan 5.18.

Diskussion om artikeln