Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskarna extremt missnöjda med regeringen och klimatpolitiken – allt fler flörtar med ytterhögern

Olaf Scholz i förbundsdagen i Berlin
Bildtext Förbundskansler Olaf Scholz (SPD) och ekonomiminister Robert Habeck (De Gröna) har en del att grubbla över.
Bild: EPA-EFE

I Tyskland kämpar regeringen i stark motvind. En stor majoritet av tyskarna är missnöjda med regeringen och det handlar bland annat om planer för mer klimatskydd. I synnerhet De Gröna dras med dalande siffror.

– Vi måste hålla fast vid vår politik även om vi vet att det är svårt och även om vi vet att det gör ont. Klimatskydd är inte enkelt, men vi kan inte bara sticka huvudet i sanden och se på hur vi står i opinionsundersökningarna, konstaterade De Grönas partichef Ricarda Lang i samband med ett partimöte i Münster.

Men om man ändå ser på de färska opinionsmätningarna så är de rätt dyster information för den sittande regeringen, bestående av förbundskansler Olaf Scholz Socialdemokrater, De Gröna och liberala FDP.

Endast 20 procent av tyskarna nöjda

I en färsk opinionsmätning är endast 20 procent av tyskarna för tillfället nöjda med regeringens arbete.

Det här hänger bland annat ihop med regeringens planer på mer klimatskydd, helt konkret om planerna att förbjuda nyinstallationer av gas- och oljevärme.

Visserligen anser nästan hälften av de tillfrågade att ett förbud är rätt väg att gå, men samtidigt är många också oroade över vilka ekonomiska konsekvenser det här kan få.

Två av tre är rädda för att planerna kan komma att kräva mer än vad de ekonomiskt klarar av.

Planerna har samtidigt lett till interna stridigheter inom regeringen, vilket knappast har stärkt bilden av dess handlingskraft.

Till det här kommer ytterligare att en överväldigande majoritet av tyskarna anser att förbundskansler Scholz inte i tillräckligt hög grad styr sin regering.

Paljon ihmisiä lavalla. Kolme poliitikkoa lavan keskellä näyttää lehditölle sopimuksia, jotka ovat juuri allekirjoittaneet.
Bildtext Inte längre så harmoniskt som då man i december 2021 kom överens om regeringssamarbete. Missnöjet med den sittande tyska regeringen har blivit betydligt större under våren.
Bild: Clemens Bilan / AOP

AfD drar nytta av läget

Stor vinnare är i nuläget det delvis högerextrema partiet Alternative für Deutschland.

I opinionsmätningarna ligger man visserligen långt bakom kristdemokraterna, men med det hittills för partiet högst mätta stödet på 18 till 19 procent ligger man jämsides med Scholz SPD och klart före De Gröna.

Situationen har också lett till en debatt om vem som bär på skulden för att AfD nu är starkare än vad man var till exempel i samband med flyktingsituationen år 2015.

Vissa anser att kristdemokraterna och deras AfD nära stående retorik i klimatfrågan bär skulden. Kristdemokraterna å sin sida skyller på De Gröna och problemen inom Scholz regering.

– Inget blir bättre av att vi försöker peka ut skyldiga. Vi måste gemensamt ta ansvar för hur vi bemöter demokratins fiender, säger De Grönas partichef Ricarda Lang.