Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tiotals riskföderskor kan flyttas från HUS till andra sjukhus – för att säkra intensivvården för nyfödda i Helsingfors

Barn födda före den 28 graviditetsveckan räknas som extremt tidigt födda. En arkivbild på en liten prematur i Ungern i november 2018.
Bildtext Den föreslagna modellen skulle gälla ungefär 30 föderskor per år, uppger den nationella arbetsgruppen.

En del riskföderskor kan flyttas från Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt till andra universitetssjukhus, föreslår en nationell arbetsgrupp.

Det handlar om gravida kvinnor som löper risk för att föda barn före graviditetsvecka 32.

Målet med att ge mammorna vård på andra universitetssjukhus är att säkra grundverksamheten vid intensivvårdavdelningen för nyfödda Saari i Helsingfors. Avdelningen Saari ska fortsättningsvis nämligen också ansvara för intensivvården av nyfödda som behöver kirurgisk vård.

Modellen är inte helt ny, för också tidigare har man hänvisat riskföderskor till andra universitetssjukhus då verksamheten varit stockad i Helsingfors.

”Det är ändamålsenligt och säkert att styra riskföderskor till ett universitetssjukhus där både lokal- och personalresurserna är optimala för att vårda både mamman och spädbarnet”, säger överläkare Aydin Tekay, linjedirektör vid avdelningen för förlossningar och kvinnosjukdomar vid HUS i ett pressmeddelande.

Skulle beröra ett tiotal familjer per år

I modellen föreslås att mamman styrs till antingen det närmaste alternativa sjukhuset eller ett annat universitetssjukhus som passar familjens behov.

Det kunde till exempel handla om att födande mammor bosatta i den västra delen av HUS-området skulle vårdas vid Åbo universitetssjukhus.

Årligen föds mellan 150 och 170 små prematurer vid HUS förlossningssjukhus och ungefär 20 procent av dem kunde höra till patientgruppen som får vård på ett universitetssjukhus utanför HUS.

Det handlar alltså om cirka 30 mammor per år.

Den nationella arbetsgruppen som kommer med förslaget tillsattes i oktober i fjol, med målsättning att trygga tillgången till intensivvård för barn.

I arbetsgruppen ingår representanter från HUS samt Birkalands, Norra Österbottens, Norra Savolax och Egentliga Finlands välfärdsområden.