Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Strategiexperten Joakim Paasikivi: Ryssland har mest att vinna på sprängningen av Kachovkadammen

Ryska armén ordnade ett besök för journalister på vattenkraftverket i Kachovka på torsdagen. Här ryska soldater som står vakt vid dammen.
Bildtext Vattenkraftverket i Kachovka ska enligt uppgiter vara totalförstört efter explosionen, som ska ha inträffat inne i själva kraftverket.
Bild: Sergei Ilnitsky / EPA

Sprängningen av Kachovkadammen i södra Ukraina är en humanitär katastrof, men påverkar knappast Ukrainas motoffensiv i sin helhet, tror överstelöjtnant Joakim Paasikivi, lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan i Stockholm.

Sprängningen av dammen är att betrakta som ett krigsbrott säger Europeiska rådets ordförande Charles Michel. Överstelöjtnant Joakim Paasikivi, lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan i Stockholm, håller med:

– Om någondera parten faktiskt har sprängt den här dammen så är det ett brott mot folkrätten eftersom man släppt loss farliga krafter.

Både Ukraina och Ryssland beskyller varandra för dådet, som hotar omkring tiotusentals människor i dussintals bosättningar i södra Ukraina längs Dniprofloden, och befaras även kunna orsaka en ekologisk katastrof.

Joakim Paasikivi iklädd militäruniform.  Tittar in i kameran.
Bildtext Överstelöjtnant Joakim Paasikivi ser inga direkta fördelar för Ukraina med sprängningen.
Bild: Daniel Ivarsson

Joakim Paasikivi ser inget som talar för att Ukraina skulle stå bakom.

– De som drabbas är främst ukrainare i Ukraina och det kan försvåra militära rörelser. En fördel, säger Paasikivi, kunde möjligen vara att norra Krimkanalen som förser Krim med färskvatten nu får problem, men de ryska ockupationsmyndigheterna säger att reservoarerna på Krim är välfyllda, säger han.

Paasikivi spekulerar också att det möjligen också kunde påverka de ryska försvarslinjerna på den delen av Dnipro som vetter mot Krim och på längre sikt underlätta för ukrainarna att gå över floden, men på grund av floden efter explosionen nu svällt tror han inte att det är aktuellt.

Ryssland får stora fördelar

Däremot har Ryssland en del att vinna, säger Paasikivi.

– Man har tagit bort möjligheterna att köra över eller lägga en bro på själva dammen, och då har man försvårat för Ukraina att ta sig över där. Genom att man översvämmar stora delar av deltat ner mot Cherson och vidare ut mot Svarta Havet så har man gjort floden bredare och försvårar då för ukrainarna att göra en flodövergång, vilket ryssarna har fruktat.

Att ta sig över en bredare flod utgör en mycket större utmaning, om ukrainarna skulle vilja försöka sig på det ändå.

– Problemet är att det blir ganska långa avstånd, säger Paasikivi. Och sen beror det också på hur strömt det är – kombinationen med breda och strömmande vattendrag är inte bra. Man måste bygga en pontonbrofärja, och de är svåra att köra uppströms eller tvärs över en ström. Men det är inte omöjligt.

Utöver de militära fördelarna för Ryssland med dådet, ser Paasikivi också andra följder som kan gynna ryska intressen.

– Ryssland har haft, och har, ett intresse av att förstöra Ukrainas ekonomi. Nu är ett stort vattenkraftverk som sannolikt kostar kring en miljard euro att bygga upp förstört, och måste byggas upp. Och sen har vi ju potentiella följdeffekter för kärnkraftverket i Zaporizjzja.

Allt det här betyder ytterligare huvudvärkar för Ukraina som den ukrainska ledningen måste hantera.

Är den ukrainska motoffensiven hotad?

Sprängningen av dammen kommer tätt inpå den väntade ukrainska motoffensiven som den senaste veckan eventuellt verkar ha kommit i gång.

Medan situationen kring Kachovkadammen komplicerar läget tror Paasikivi inte att det kommer att påverka Ukrainas motoffensiv på det stora hela.

– Jag tror att huvudkraftsansamlingsriktningen inte blir påverkad av det här, säger han. Ifall Ukraina hade planerat en flodövergång för att kunna hota norra Krim, så påverkas den delen av planen. Men jag tror inte att det är något som behöver förstöra Ukrainas planering totalt sett. Det är något man måste hantera nu, men jag tror att det ligger väl inom ramen för justeringar.