Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Klockan tickar för bärplockarna från Thailand – misstänkt människohandel och mutbrott har bromsat visumprocessen

En låda jordgubbar.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Osäkerhet kring anställningsförhållanden och visumfrysningar har lett till att visumansökningarna för thailändska bärplockare lämnats till allra sista stund – och tiden börjar ta slut.

Tiden då bärplockare för Thailand brukar anlända till Finland närmar sig.

Men än så länge har den finländska ambassaden i Thailand inte tagit emot en enda ansökan om visum för att resa till Finland och säsongsarbeta för bärföretagen, berättar Johanna Manni, ansvarig för migrationsfrågor vid Finlands ambassad i Bangkok.

– Bärföretagen och koordinatorerna håller som bäst på att förbereder dokumenten. Men vi har inte fått någon information än om när de tänker lämna in ansökningarna än, säger Manni.

Anledningen till bristen på ansökningarna är flera. En av dem är osäkerheten kring hur anställningsförhållandena för säsongsarbetande bärplockare utvecklas i år.

Ändringar i anställningsförordningar blev inte av

I fjol reste kring 4 000 bärplockare från Thailand till Finland med hjälp av turistvisum, i enlighet med bärlagen från 2021.

Arbets- och näringsministeriet inledde tidigare i år arbetet med att utreda möjligheterna till en en ändring i säsongsarbetsförordningen, som skulle ge bärplockare ett anställningsförhållande, något som också önskats av thailändska myndigheter.

Efter en utlåtanderunda ligger förslaget för närvarande på is. Enligt Arianne Grandell, specialsakkunnig på Arbets- och näringsministeriet, var det framförallt två saker som ledde till det här.

Närbild på blåbärsris med en bärplockare i bakgrunden.
Bildtext Att plocka bär som anställd skulle ge den anställde mera skydd, men skulle också kosta både arbetsgivare och det finska samhället mera.
Bild: Ismo Pekkarinen / AOP

Justitieministeriet ansåg i sitt utlåtande att det inte räcker med att ändra säsongsanställningsförordningen till att omfatta även bärplockare utan att mera noggrant se över hur det skulle påverka bärlagen och om den eventuellt behöver ändras, vilket skulle ha krävt betydligt mera tid och inte fick plats inom tidsramen, menar Grandell.

– När vi inledde den här beredningen visste vi förstås att det är val om några månader och att några lagändringar inte är möjliga, eftersom vi inte kunde föra nya ärenden till riksdagen mera när de hade en massa övriga lagförslag kvar att behandla innan valet, säger Grandell.

Den andra större stötestenen var ökade sjukvårdskostnader.

– Social- och hälsovårdsministeriet kommenterade i sitt utlåtande att det blir kostnader, förstås, eftersom när man får ett uppehållstillstånd så har man också större rättigheter till hälso- och sjukvård än när man har ett visum.

I nuläget fortsätter alltså systemet för bärplockare enligt bärlagen tillsvidare. Grandell tror inte att det är sannolikt med någon ändring innan möjligen 2025.

Visumansökningen öppen igen efter en tids paus

Även brottsmisstankar om människohandel och mutbrott som uppdagades i höst har bromsat visumprocessen.

Finlands ambassad i Bangkok frös i samband med avslöjandena visumen för thailändska bärplockare, men ambassaden har nu beslutat att öppna möjligheten att ansöka.

Thaimaan suurlähettiläs Chavanart Thangsumphant thaimaalaisten marjanpoimijoiden ja median edustajien kanssa Lapissa 2022.
Bildtext Thailändska ambassadören Chavanart Thangsumphant med thailändska bärplockare och mediarepresentanter i Lappland 2022
Bild: Thaimaan suurlähetystö

Enligt ett bärföretag i Finland som Svenska Yle talat med har man avvaktat med att skicka in ansökningar.

Det beror bland annat på att man ville se hur Arbets- och näringsministeriets ändringsförslag skulle utveckla sig, men också på att de ekonomiska realiteterna i år är sådana att man nu vill vara säker på att de visumansökningar man skickar in verkligen går igenom.

Det här eftersom det utgår en kostnad per ansökan, oavsett om de beviljas eller inte.

Bärplockare från Thailand brukar anlända senast kring mitten av juli, så än så länge finns det fortfarande tid, menar Johanna Manni vid ambassaden. Men, säger hon, tidtabellen börjar bli rätt snäv.

– Det var förstås lugnare under coronapandemin, men nu börjar vi ha allt mera att göra, så de femton dagarna som ansökningsprocessen maximalt kräver, kommer nog att behövas.