Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Daily Mirrors försvarsadvokat sopar gatan med prins Harry: ”Tycker du att det är osannolikt att informationen kan ha kommit från en skolkamrat?”

Uppdaterad 06.06.2023 17:29.
Prins Harry stiger ur en bil. Han är omgiven av säkerhetsvakter och poliser.
Bildtext Prins Harry anländer till domstolen i centrala London.
Bild: James Whatling / MEGA

Det finns alltid tidningar på alla slott, beklagar sig prins Harry. Första delen av hans vittnesmål tyder ändå på att rättsprocessen mot utgivaren av Mirror Newspaper Group bara ger honom mer att sucka över.

Tisdag förmiddag i London. Det tar några sekunder för prins Harry att stiga ur bilen, gå någon meter och kliva in i domstolsbyggnaden Rolls Building i London, men delar av den brittiska pressen klipper ihop det till betydligt längre snuttar genom att använda flera olika kameravinklar.

Det är något kung Charles III:s yngre son har fått vänja sig vid under ett liv i rampljuset.

Nu försöker prinsen rikta ljuset åt motsatt håll: han anklagar Mirror Newspaper Group (MNG) – som ger ut bland annat tabloiderna Daily Mirror och Sunday Mirror – för att ha använt olagliga informationshämtningsmetoder, som telefonhackning, för att publicera artiklar som har gjort intrång på hans privatliv.

Harry ja Meghan. Harry heiluttaa kättä tervehdykseksi.

Historiskt när Prins Harry träder fram i rätten – vittnar i mål om telefonavlyssning ”i industriell skala”

Utgivaren av Daily Mirror, Sunday Mirror och Sunday People anklagas för telefonhackning. Prins Harry ser ändrandet av pressens handlingsmönster som sin ”livsuppgift”.

”Förbehållslös ursäkt”

När rättegången inleddes maj i år bad MNG om ursäkt för ett fall där prins Harry utsatts för olaglig informationshämtning. MNG:s jurist, Andrew Green KC, inleder även tisdagens förhör med en ”förbehållslös ursäkt” för det fallet.

Därefter börjar Green – iklädd peruk, precis som i brittiska tv-serier – förhöra prins Harry om hans 55 sidor långa vittnesutlåtande. Han undrar om prins Harry faktiskt läste de artiklar som rättsprocessen gäller när det begav sig.

– Det finns alltid tidningar på alla slott, tyvärr, och även de artiklar som jag kanske inte minns eller såg då ... de lästes av andra människor omkring mig, säger prins Harry.

Det folk läste i tidningarna gjorde att deras beteende förändrades.

– När privat information som jag bara har delat med en eller två människor dyker upp på första sidan i en tidning, då börjar vänskapskretsen krympa och minskas, säger prinsen.

Fokus under tisdagen ligger på några av de 33 artiklar som har publicerats mellan 1996 och 2010 och som prinsen och hans juridiska team har valt ut, men processen mot MNG gäller mer än så. Tidningsgruppen har även anklagats av andra personer som är kända i Storbritannien. Prins Harrys fall är ett av ett antal så kallade testfall som behandlas i rätten.

Prins Harry på väg in genom dörren till domstolsbyggnaden. Bakom honom syns tjugotal fotografer och i förgrunden står en polis. På en vägg står det Royal Courts of Justice.
Bildtext Intresset för rättegången är stort.
Bild: BACKGRID/All Over Press

”Det var jag inte medveten om”

Green tar upp en artikel om att prins Harrys mamma prinsessan Diana skulle besöka honom i hans internatskola på hans 12-årsdag. Enligt Green hade nyhetsbyrån PA rapporterat det långt innan den uppgiften publicerades i någon av MNG:s tidningar.

– Det var jag inte medveten om, svarar prinsen.

Green säger att prinsessans taleskvinna hade bekräftat uppgiften till PA.

Följande artikel, från år 2000, som Green lyfter fram handlar om att prins Harry och hans storebror, prins William, inte skulle delta i en gala för att hedra drottningmodern, utan göra en bergsklättringsutfärd.

När privat information som jag bara har delat med en eller två människor dyker upp på första sidan i en tidning, då börjar vänskapskretsen krympa och minskas

Prins Harry

Enligt MNG hade tidningarna Daily Mail och Mail on Sunday redan rapporterat om brödernas planer. Enligt de rapporterna hade Buckingham Palace bekräftat att pojkarna inte skulle delta i galan.

Enligt prins Harry förekom telefonhackande även när information redan förelåg.

Kan inte peka på specifika uppgifter

Green går igenom artiklarna noga och prinsen tvingas erkänna att han inte kan peka på specifika uppgifter som skulle tyda på brott, utan upprepar att det har förekommit intrång i hans privatliv.

I ett förhörsavsnitt om en artikel om prinsens födelsedagsfirande på en gastropub i London säger han att den fotograf som tog bilderna kan ha funnits på plats på förhand. Green föreslår att kändiskocken Ed Baines som drev puben kan ha tipsat någon om prinsens närvaro, i synnerhet som han citeras i artikeln.

– Om citaten är äkta, säger prinsen och tillägger att Baines som kock knappast hade tid för sådant.

Prins Harry i mörk kostym fotograferad från sidan medan han går utomhus.
Bildtext Prins Harry plåtades också i samband med att processen inleddes i maj.
Bild: Marcin Nowak/Shutterstock/All Over Press

Kanske en skolkamrat läckte

Samma mönster upprepar sig i en artikel om hur prinsen bröt sin tumme. Green frågar om Harry har klagat till nyhetsbyrån PA över deras rapportering om den skadade tummen, eftersom den föregick Daily Mirrors.

Det har prins Harry inte gjort och han var inte medveten om den tidigare rapporten, säger han.

– Alla visste att jag hade brutit tummen i det skede, men jag tycker inte att en enda tidning hade rätt att berätta det, tillägger prinsen.

Han spekulerar om att läkarens telefon kan ha avlyssnats.

– Tycker du att det är osannolikt att informationen kan ha kommit från en skolkamrat? frågar Green och Harry erkänner att det inte är det, men tillägger att han ”inte kan vara säker”.

Kung Charles
Bildtext Prins Harry är den yngre av kung Charles III:s söner.
Bild: EPA-EFE

News of the World var först

Uppgifterna i en artikel om att prinsen provat på cannabis visar sig ha publicerats av News of the World innan de publicerades i Sunday Mirror.

MNG:s advokat hänvisar till prins Harrys självbiografi Spare och frågar om kungafamiljen ibland samarbetade med pressen ”utan ert medgivande eller medvetande”. Prinsen medger att så är fallet och att han nämner två sådana situationer i sin bok.

Fortsätter rättegången så här har Harry inte mycket förståelse att vänta av domaren Timothy Fancourt, i synnerhet som han redan plockade minuspoäng genom att inte vara på plats när behandlingen började.

Källa: BBC, The Telegraph, The Guardian, The Times