Hoppa till huvudinnehåll

Politik

En av dem blir De Grönas nya ordförande – det här skiljer dem åt

Uppdaterad 10.06.2023 08:39.
Vilka är de två som vill leda De Gröna? - Spela upp på Arenan

På lördag blir det klart om Saara Hyrkkö eller Sofia Virta tar över som De Grönas ordförande.

Saara Hyrkkö från Nyland och Sofia Virta från Egentliga Finland står uppställda mot varandra i De Grönas ordförandeval. Efter det dåliga resultatet i riksdagsvalet när partiet tappade sju av tjugo mandat meddelade nuvarande ordförande Maria Ohisalo att hon inte kommer att fortsätta på sin post.

De Gröna väljer sin ordförande genom medlemsomröstning. Röstningen är nu i gång och alla som tillhör partiet har möjlighet att rösta digitalt. För att resultatet ska räknas ska minst hälften av medlemmarna ha röstat, och den milstoplen nåddes redan i tisdags. Partimötet ordnas i Seinäjoki på lördag och söndag.

Saara Hyrkkö och Sofia Virta

För att ta reda på vem de två kandidaterna är ställde vi samma frågor till dem.

Vem är du?

Saara Hyrkkö:
– Jag är en diplomingenjör från Esbo och andra periodens riksdagsledamot från Nyland. Jag är mamma till en liten pojke.

Sofia Virta:
– Jag är andra periodens riksdagsledamot för De Gröna och ensamstående förälder till en liten flicka. Till min grundutbildning är jag pedagogie magister och har senare utbildat mig till lärare. Därtill har jag gått en lösningsinriktad psykoterapiutbildning.

Hur skulle du som ordförande lyfta De grönas stöd?

Saara Hyrkkö:
– Jag ser att det är självklart att partiet måste förnya sig efter det senaste valresultatet. Jag vill bygga ett framtidsparti som skapar hopp och lösningar. Det gör vi genom att leda diskussionen inom politiken och sätta agendan. Jag vill att vi ska bli det ledande utbildningspartiet i Finland. Vi måste komma med nya lösningar för de stora frågorna, men också de mindre som berör människan. De Gröna har alltid litat på människor och vi tror på styrkan som utbildningen har i att hur vi bygger världen och hur man utvecklar det själva. Det är också viktigt för ekonomin och för framtiden.

Sofia Virta:
– Om jag blir vald till De Grönas ordförande så kommer vi som parti att börja arbeta så vi syns i mera än klimat- och miljöfrågor, som inom den ekonomipolitiska diskussionen, i social- och hälsovårdsfrågor och i utbildningsfrågor. Jag vill att vi tillsammans som ett team avvärjer bilden om ett ”rätt” grönt, för vi har våra dörrar öppna för alla som delar våra värderingar och mål om ett tryggare Finland och en mer hållbar framtid för alla. Vi måste ta de här temana på allvar och bygga förtroende för De Gröna.

Saara Hyrkkö

Andra periodens riksdagsledamot från Nyland.

Höjdpunkt under den politiska karriären: Förra regeringsförhandlingarna när vi fick till stånd en stor förändring inom finska utbildningspolitiken.

Politisk förebild: Pekka Haavisto.

Drömjobb som liten: Lärare i modersmål och matematik.

Använder helst av sociala medier: Instagram.

Saara Hyrkkö i närbild
Bild: Silja Viitala / Yle

Hurdan ekonomisk politik ska de De Gröna föra?

Saara Hyrkkö:
– Jag tror att vi borde ta vår plats i den ekonomiska diskussionen med en egen grön och förnyande ekonomiskt human politik. De frågor som är stora nu och som måste lösas med ekonomisk politik kan inte lösas med vänster eller med höger, vi behöver politik som kombinerar det bästa av båda. Vi behöver nya lösningar för hur vi kan få ekonomin och vårt samhälle att fungera inom planetens gränser.

Sofia Virta:
– Jag tycker det är jätteviktigt att balansera statsekonomin, bara på så sätt kan vi trygga välfärd för de mest utsatta i vårt samhälle, även i framtiden. De Gröna vill bedriva en ekonomipolitik som säkerställer en stark välfärdsstat där alla får möjligheter och hjälp. De Gröna är ett marknadsliberalt parti som vill ändra marknaden för att bygga en bättre värld. Under min ledning skulle vi prata mer om företagande, tillväxt och internationella möjligheter för finländska företag.

Hur förenar du klimat- och miljöpolitiken med den ekonomiska politiken?

Saara Hyrkkö:
– Det är en av de viktigaste frågorna i vår tid just nu och jag tror De Gröna har en viktig roll i att skapa de lösningar som är bäst för miljön och klimatet, och att de också ska vara de billigaste och mest lönsamma för människan och ekonomin. Vi ska inte bara skydda naturen utan se till att det som vi gör inom ekonomin förbättrar klimatet och naturen.

– Ett exempel är vad vi kan göra med beskattningen. Jag tror att vi borde ändra tyngdpunkt så att vi inte har så hög inkomstskatt utan använda systemet för att ändra det vi gör, till exempel skatter som främjar en cirkulär ekonomi kunde hjälpa vår natur och miljö men också ge pengar till statens kassa. Det är något vi borde göra mycket mer än vi gör nu.

Sofia Virta:
– Jag tycker att den gröna övergången utgör enorma möjligheter för den finska ekonomin, att uppnå produktivitet och tillväxt. Till och med inom ekonomisk tillväxt bör vi aktivt hitta verktyg för att utveckla ekonomin med bättre hänsyn till naturens bärkraft. Ekonomins storlek är inte den enda avgörande faktorn utan fokus borde ligga på tillväxtens olika aspekter.

Sofia Virta

Andra periodens riksdagsledamot från Egentliga Finland.

Höjdpunkt under den politiska karriären: När tidigare kunder inom barnskyddet skickar bilder och visar att de röstar.

Politisk förebild: Pekka Haavisto.

Drömjobb som liten: Veterinär och polis.

Använder helst av sociala medier: Instagram.

Sofia Virta i närbild
Bild: Silja Viitala / Yle

Hur skiljer ni er åt?

Saara Hyrkkö:
– Jag tror att den största skillnaden är erfarenhet. Jag har lång erfarenhet som ledare från olika organisationer, från jobbet, fritid och studier. Jag har haft olika ledande positioner i 20 år och jag tror det är viktigt för att kunna leda partiet och förnyelsen av det. Sedan har jag också erfarenhet från partiet, jag har varit med i över tio år i olika positioner och jag har sett olika perioder inom de gröna. Jag har varit i partistyrelsen när vi byggt upp våra sista bra tider och jag också sett kriser. Jag tror att jag kan dra lärdom från både det bra och det dåliga och ta det till framtidsjobbet som vi gör. Jag är en ganska bred politiker och är intresserad av alla politiska teman.

– Jag är utbildnings- och social- och hälsvårdspolitiker men utrikespolitik är också viktigt för mig och jag har jobbat med det. Alla olika teman är nära mitt hjärta.

Sofia Virta:
– Vi har lite olika bakgrund. Jag uppskattar Saara väldigt mycket som politiker och hon har gjort en lång politisk karriär. Jag har själv varit med i partiet i sju år och det är klart jag hunnit med mycket också under den tiden, men min styrka kommer från fältet, från social- och hälsovården och företagandet. En annan aspekt där vi skiljer oss åt är den ekonomiska politiken. De Gröna kommer säkert att synas i diskussion med finländska företagare om jag blir vald till ordförande.

Varför ska just du väljas till ordförande?

Saara Hyrkkö:
– Partiets situation är svår. Jag är motiverad att lösa situationen för De Gröna och förnya partiet och jag tror på den här rörelsen. Därför tror jag att jag kan vara ledaren som tar oss till en ny period.

Sofia Virta:
– Jag anser att jag är den rätta personen för att bygga ett parti där alla kan känna sig hemma i, oavsett var i Finland de bor eller vilken livssituation de befinner sig i.

Rättelse 10.6 kl 8:38: Gröna väljer ny ordförande på lördag, inte på söndag.