Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

”Jag överdriver kanske lite, när jag påstår att jag fortfarande tecknar” – grafikern Erik Bruun trappar ner i en ålder av 97

Grafikern Erik Bruun vid sitt arbetsbord
Bildtext Erik Bruun är en av våra internationellt mest kända grafiker.
Bild: Petter Lindberg / Yle

Hela det efterkrigstida Finland fångar Erik Bruun i sin färgglada affischkonst. Hans ikoniska reklamer för lemonad, hans majestätiskt avbildade fåglar och fyndiga företagsloggor har blivit en del av vårt kulturarv.

Erik Bruun är en av våra internationellt mest kända grafiker. Han inledde sin bana som reklamtecknare redan på 50-talet. Under sin långa karriär har Bruun designat och ritat affischer, frimärken, etiketter, sedlar och bruksgrafik.

Bland hans kändaste arbeten återfinns till exempel den leende Saimenvikaren, Hartwalls Jaffa-reklamer och otaliga reklamaffischer som på sin tid uppmanade utlänningar att komma till Finland.

Reklamaffischerna är färggranna, lekfulla och underfundiga och trots att fler av dem har mer än ett halvsekel på nacken utstrålar påfallande många en sällsynt glädje och vitalitet. Många syns fortfarande också som textiltryck i inredningssammanhang, i böcker om design och konst eller på utställningar som speglar det efterkrigstida Finland.

Grafikern Erik Bruun förevisar sin Jaffa-affisch i sin hemateljé på Sveaborg.
Bildtext Jaffa-reklamen hör till Erik Bruuns kändaste verk.
Bild: Yle / Vesa Marttinen

Skickligt, skarpsynt och med en stor portion humor skildrar Erik Bruun hur landet förvandlades från en lantlig provins till en spännande ort som bjöd på högklassig design, exotiska naturupplevelser och ibland också en svängig urban kultur.

Den leende saimenvikaren representerar den andra sidan av Erik Bruuns affischkonst. Här möter man majestätiskt avbildade fåglar och andra djur som den vördnadsfulla iakttagaren Bruun kärleksfullt avbildar. Erik Bruuns affischer med djur- och växtmotiv visar också på en tidig medvetenhet om naturens sårbarhet och vårt ansvar för arternas fortbestånd.

Mästaren vid sitt arbetsbord

Det är mycket som Erik Bruun har åstadkommit och i en ålder av 97 sitter han fortfarande i sitt arbetsrum på Sveaborg och skissar. På det stora skrivbordet samsas skisser och färgpennor och på väggen bakom hänger hans berömda affischkonst, medan den angränsande väggen upptas av en bokhylla sprängfylld med böcker.

Här har Erik Bruun jobbat i mer än 50 år.

Sinikka Kinnunen Bruun och Erik Bruun på trappan till sitt hus på Sveaborg
Bildtext Sinikka och Erik Bruun på trappan till hemmet på Sveaborg.
Bild: Petter Lindberg / Yle

Vi har nu bott här i 53 år, en idealplats, egentligen. Fast jag överdriver kanske lite, när jag säger att jag fortfarande tecknar.

Vid en ålder av 97 lyder inte pennan på samma sätt som förr och idéerna som ofta dök upp på natten och snabbt måste nedtecknas i häftet bredvid sängen, de uteblir också.

– Jag gör nog skisser, men de här renritningarna blir nog inte av den kvalitet som jag nådde för fem år sedan. Nu är tiden förbi.

Visst ter det sig en smula vemodigt att trappa ner på en syssla som upptagit hela ens liv och fyllt det med sådan glädje, men Erik Bruun är ändå tacksam över att de gamla teckningarna och affischerna verkar vara av sällsynt livskraftig sort.

– De är aktuella ännu …

När jag påpekar att affischerna oberörda av tidens tand fortfarande talar till oss, svarar Erik Bruun ödmjukt.

– Det är väl en sanning … jo, tack!

Erik Bruun - ännu ett arbete - Spela upp på Arenan