Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pargasbon Svitlana Pahlman från Ukraina om dammsprängningen: ”Det är en mardröm”

”Det här är en till mardröm” säger ukrainaren Svitlana Pahlman om dammsprängningen - Spela upp på Arenan

Svitlana Pahlman reagerade på nyheten om sprängingen av Kachovkadammen med oro och sorg. Hon kallar sprängningen för ett massförstörelsevapen.

– Det är en mardröm som har hänt i dag. Ingen ville kanske tro att det kunde hända, men vi har hela tiden sagt att det kan hända, säger ukrainskan Svitlana Pahlman om att Kachovkadammen sprängdes tidigt på tisdagsmorgonen.

Pahlman fortsätter:

– Det är oroväckande om de fortsätter att göra så här och på flera platser. Då blir det ännu mer katastrof, säger Pahlman som bor i Pargas.

Pahlman känner flera ukrainare som flytt från Chersonregionen och som nu också bor i Pargas.

– Det finns folk här som är mycket oroliga nu.

Pahlman själv flyttade från Ukraina till Finland för över tio år sedan. Hennes föräldrar bor kvar i hemstaden Tjerkasy i centrala Ukraina.

– För mig personligen är detta en mardröm för mina föräldrar bor vid en flod. Där finns också liknande vattenkraftverk. Om det skulle drabbas då försvinner mina föräldrar och deras hus, säger Pahlman.

– Jag har varit i kontakt med mina föräldrar. Tack och lov har de det ganska lugnt trots missilattacker. De är mycket oroliga.

Ingen respekt för civila

Hon beskriver dammsprängningen som ett massförstörelsevapen.

– Det är hemskt att sådant här måste hända. Det är ett massförstörelsevapen som använts mot civila och det har vi sett genom hela kriget.

Pahlman är mycket kritisk till hur Ryssland under kriget och vintern attackerat civila mål och ukrainsk infrastruktur.

– Det finns ingen respekt för människors liv. De har bombat hela Ukraina hela vintern. De här metoderna är helt ofattbara.

Ser du något slut på kriget i nuläget?

– Jag skulle vilja se det, jag vill drömma om det. För oss är det den enda möjliga segern. Men vi ser inga tecken på att Ryssland ska trappa ner och inleda fredssamtal. Det betyder att vi behöver fortsätta vara starka och väst behöver fortsätta stödja Ukraina.