Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Diskrimineringsombudsmannen ingriper på nytt i omtalade rasismfallet – uppmanar att ishockeyförbundet betalar skadestånd

Uppdaterad 06.06.2023 17:02.
Hockeyhandskar och en klubba.
Bild: All Over Press

Diskrimineringsombudsmannen vill se en uppgörelse i fallet där en juniorspelare utsattes för rasism. Nu ligger bollen igen hos ishockeyförbundet.

För några veckor sedan valde ishockeyförbundet att nobba det medlingsförslag som diskrimineringsombudsmannen lade fram.

Förbundet valde i stället att anlita en extern expert i fallet. Resultaten av utredningen blev att förbundet inte brutit mot diskrimineringslagen och att man inte tänkte betala skadestånd.

Nu har diskrimineringsombudsmannen gjort ett nytt uttalande i fallet och uppmanar förbundet att be om ursäkt. Man ska också korrigera praxis så att indirekt diskriminering inte inträffar på nytt.

– Vi har fortfarande en situation där vår bedömning är att en ung spelare har blivit diskriminerad och tränaren utsatts för förbjudna motåtgärder. Vår förhoppning är att ishockeyförbundet skulle be om ursäkt och komma överens i frågan, säger specialsakkunnige Robin Harms till Yle Urheilu.

Diskrimineringsombudsmannen anser också att förbundet ska betala 3000 euro i skadestånd till spelaren och samma summa till tränaren. Dessutom ska man betala tränarens advokatkostnader på ungefär 5000 euro.

Spelaren och tränaren åtar sig i sin tur att inte ställa några andra krav på ishockeyförbundet. Diskrimineringsombudsmannen hoppas att parterna ska komma överens för att undvika rättsliga åtgärder.

”Förhoppningen är att nå en uppgörelse”

Diskrimineringsombudsmannen anser också att ishockeyförbundet lämnat in otillräckliga bevis och felaktiga påståenden i sitt svar, samt att man inte implementerat de värderingar som man åtagit sig.

– Det är bra att förbundet uppdaterat sina riktlinjer. Det finns dock en uppfattning att förbundet kanske inte förstått att lagen och grundläggande rättigheter går före interna anvisningar, säger Harms.

Enligt Harms har man väntat på, och väntar fortfarande på, en möjlighet att diskutera en förlikning i stället för att dialogen bara skulle bestå i att skicka in skriftliga uttalanden.

I det här skedet vill Harms inte ta ställning till vad som händer om ishockeyförbundet inte godkänner medlingsförslaget.

– Förhoppningen är att nå en uppgörelse. Men ärendet är principiellt viktigt och diskrimineringsombudsmannen får avgöra om det ska vidare till diskriminerings- och jämställdhetsnämnden.

– Då skulle vi få ett juridiskt bindande beslut. Men vi ska inte gå händelserna i förväg, säger han.

Ishockeyförbundet har nu möjlighet att ge sitt svar på diskrimineringsombudsmannens utlåtande.

Diskussion om artikeln