Hangöbo om droger i drinken: ”Jag föll ihop, efter det vet jag ingenting men jag lär ha spytt, spytt och spytt” – skammen kan kännas svår men polisen vill att varje fall anmäls
Efter skolavslutningsveckoslutet har Raseborgspolisen fått in en anmälan där en ung person misstänks ha blivit ofrivilligt drogad på en restaurang i Västnyland.
En kvinna i Hangö som fick droger i sin drink för några somrar sedan vill att vi pratar mera och varnar om knockoutdropparna.
– Det här som du får i drinken slår ut dig totalt. Jag klarade inte av att formulera ord. Du mister talförmågan, du kan inte gå, du kan ingenting!
Det säger en cirka 35-årig Hangöbo, en kvinna som beskrivs som social och utåtriktad av sina vänner, men som numera är på sin vakt, på gränsen till paranoid när hon enstaka gånger går på krogen.
För två år sedan fick hon droger i sin drink, så kallade knockoutdroppar. Det hände när hon för en kort stund lämnade sitt bord på en uteservering för att hälsa och prata med några bekanta några meter längre bort.
När hon en stund senare gick på toaletten hörde hennes bekant, som hade gått in på herrarnas toalett ett brak från damernas. Det var kvinnan som föll ihop.
– Efter det vet jag ingenting mera. Han lär ha släpat ut mig, jag kunde inte gå och man fick ingen kontakt med mig. Han drog mig ut från baren och lade mig på gräset där jag lär ha spytt, spytt och spytt mängder.
Kvinnan berättar att mannen som hjälpte henne ut ur krogen till slut fick tag på en taxi som var villig att köra hem henne till mannen som var hemma med barnen. Efter fruktlösa försök att få liv i kvinnan tillkallades ambulans och kvinnan tillbringade natten på Raseborgs sjukhus.
Av det här har kvinnan inga som helst minnen.
Ännu på sjukhuset fortsatte hon må illa och kasta upp.
– Jag var i fruktansvärt skick och jag låg faktiskt hemma på soffan i en hel vecka, klarade inte ens av att ta hand om mina barn som hade sommarlov.
På sjukhuset frågade kvinnan om det var möjligt att ta blodprov, hon ville veta vad hon hade fått i sig, men där fick hon beskedet att det inte fanns något att göra.
Kvinnan var också i kontakt med krogen och berättade vad hon varit med om. Däremot brottsanmälde hon inte händelsen eftersom hon enligt egen utsago inte hade några bevis.
Skammen är värst
Det var här skammen infann sig, folk på krogen hade trott att hon var full, också den i övrigt hjälpsamma mannen som såg till att hon kom hem.
Det här hände under pandemisommaren då restaurangerna stängde redan klockan 23. Kvinnan kom till uteserveringen först vid 21-tiden och var då spiknykter. Under knappt två timmar drack hon lite vin och några drinkar.
Trots att hon vet att det inte var på grund av alkohol som hon slocknade och blev sjuk, fylldes hon av skam. Hon var inte ut på restaurang under hela sommaren och gick ständigt genom händelseförloppet, det hon minns av.
Nu vill hon ändå gå ut med sin berättelse för att varna andra och för att inte andra ska känna samma skam.
– Det här kan hända vem som helst, man ska vara försiktig för det kan gå riktigt, riktigt tokigt. Jag hoppas att alla ska gå ut i sommar, träffa vänner, dansa och ha roligt. Men kom ihåg att det här händer.
Kvinnan, som undantagsvis tillåts vara anonym, vill varna alla som rör sig ute på restauranger.
– Jag har en känsla av att det här händer lite väl ofta nu, speciellt i Hangö har jag hört om flera fall. Var uppmärksam och om du ser någon som ser väldigt full ut – gå fram och kolla om hen är kontaktbar. Som sagt, jag miste talförmågan och klarade inte av att säga en enda mening.

Hangöbo om knockoutdroppar: ”Det som du får i drinken slår ut dig totalt. Du mister talförmågan, du kan inte gå, du kan inget”
Polisen vill att alla fall ska anmälas
Efter sommaravslutningsveckoslutet har Raseborgspolisen tagit emot en anmälan om ett fall där en ung person blivit ofrivilligt drogad på en restaurang i Västnyland.
Kommissarie Markus Ramstedt vid Västra Nylands polisinrättning bekräftar fallet, men talar om mer på ett allmänt plan.
– En väsentlig del är att reda ut om det finns främmande substanser i kroppen genom blodprov. Om det finns, så är nästa steg att reda ut om det kommit dit frivilligt eller ofrivilligt.
Om en person blivit ofrivilligt drogad ska det ytterligare utredas om det främmande ämnet satts i drinken avsiktligt eller av misstag.
Många faser alltså och det känns som en väldigt omständlig och jobbig procedur för den som anmält att den blivit drogad. Markus Ramstedt håller med.
– Bevisföringen måste vara så pass stark att vi kan föra ärendet vidare. I praktiken kräver det vittnesmål.
Är det någon vits då?
– Jo, oberoende av vad man blivit utsatt för ska man ta kontakt med polisen. Ju fler fall vi får veta om och det har skett på samma ställe, desto bättre bild ger det polisen. Det här är en trend, det här är något som polisen borde titta närmare på.
Därför uppmanar Ramstedt alla som upplevt att de blivit utsatta för brott, vare sig det gäller trafik, stöld eller droger, att göra brottsanmälan.
Enligt kommissarie Markus Ramstedt är det inte speciellt vanligt med brottsanmälningar om ofrivillig drogning, men de är inte heller ovanliga är hans något kryptiska svar.
Mera störande beteende efter pandemin
Vad har då krogarna för ansvar och hur vanligt är det med droger i drinkar? Krögare Aaro Tukiainen-Lindroos driver restauranger och nattklubbar i Borgå, Sibbo och Ekenäs. I Ekenäs är det sommarrestaurangen Knipan.
– Fenomenet är inte nytt, det har dykt upp då och då. Det som däremot är oroväckande är att all form av missbruk, störande beteende och misshandel har blivit vanligare efter pandemin. Det här är en oroväckande trend.
Det har förekommit misstankar om ofrivilliga droger, knockoutdroppar i drinkarna i de restauranger Aaro Tukiainen-Lindroos driver.
– Väldigt sällan ändå, max två gånger per år och inga som lett till resultat eller att man skulle ha fått fast någon under mina år som krögare.
Restaurangerna har också ett ansvar och Tukiainen-Lindroos säger att krogarna samarbetar med polisen då de kommer misstänkta fall om ofrivilliga droger.
De misstänkta fallen är flera under specialkvällar och sommartid. Huruvida det har kommit någon brottsanmälan efter skolavslutningsveckoslutet och studentfester vill han inte gå in på.
– Jag ville inte ta fasta på enskilda veckoslut eller helger. Om så är fallet är det under utredning.
Tukiainen-Lindroos berättar att det finns kameraövervakning på de restauranger han driver.
– Som jag nämnde har all möjlig störande beteende ökat efter pandemin och vi har därför ordnat med kameror och överlag skärpt vår övervakning, också i förebyggande syfte.
Halvfulla glas, som lämnas oövervakade på bord och vid bardisken töms efter en stund. Det är sällan någon återvänder till dem, säger Aaro Tukiainen-Lindroos.
– Vi kan inte hålla koll på allt, vi hoppas att det här småningom blir bättre också, att kunderna håller reda på sina drickor, ger dem till sina vänner om de går på toaletten eller dricker upp innan man går till dansgolvet.
Artikeln stängdes för kommentarer 7.6 klockan 16.10.