Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Grönvit fest i Stockholm då Hammarby vann efterlängtad titel – Nyström, Engman och Tamminen fick lyfta cupbucklan

Uppdaterad 06.06.2023 20:50.
Hammarbyspelare jublar framför läktaren.
Bildtext Hammarby vann svenska cupen för första gången sedan 1995.
Bild: IMAGO/Sports Press Photo/ All Over Press

I mitten av 1990-talet tog Stockholmsklubben Hammarby två cuptitlar men sedan dess har man inte gått hela vägen. I dag tog dock torkan slut då Hammarby besegrade Häcken i finalen med 3–0. Vi gav dem ingen chans, säger målvakten Anna Tamminen.

Den 6 juni 2023 kan komma att få en helt ny innebörd i södra Stockholm. Förutom att det är Sveriges nationaldag är det också dagen då Hammarby vann en stor titel på damsidan igen.

För det har varit tunt med framgång för ”Bajen” i nästan tre decennier. Klubben spelade hem ett ligaguld 1985 och två cuptitlar i mitten på 1990-talet men efter det har det varit titeltorka.

Men nu gick det alltså vägen och cupfinalen blev en enda stor grönvit fest. Glädjen visste inge gränser bland spelarna efter slutsignalen och bland de nästan 18 000 åskådare som är rekord i cupsammanhang på damsidan.

– Jag är så jävla lycklig, vi förtjänar det här. Vi kör över dem i 90 minuter. Det här betyder så mycket.

– Det här var ett mål och nu tar vi första titeln. Vi har trott på det här och när vi gör rätt saker så är vi så här bra, säger Madelen Janogy i SVT:s sändning.

Tamminen höll nollan

I och med segern fick också Eva Nyström, Adelina Engman och Anna Tamminen lyfta bucklan.

Tamminen var sin vana trogen stabil i målet och höll nollan, Nyström gjorde en bra insats i backlinjen medan Engman följde med finalen från läktaren.

– Det är helt fantastiskt. Speciellt i första halvlek när jag hade vår klack bakom mig så kunde jag inte ens höra mina egna tankar. Det känns som att Häcken inte var redo att möta vår publik.

– Vi gav dem ingen chans. Vi dominerade från början och i andra halvlek gjorde vi det ena målet efter det andra. Inte ens i min vildaste fantasi kunde jag drömma om det här, säger Tamminen till Yle.

Madelen Janogy var matchens lirare. Hon nickade in 1–0 i början av andra halvlek och i den 58:e skruvade hon in 2–0 i krysset.

Maika Hamono fastställde slutresultatet 3–0 då hon chippade in bollen men drygt 20 minuter kvar att spela.

– Vi får inte till det i första halvlek, men det sättet som vi spelar så vet vi att vi blir bättre ju längre tiden går. Vi gör inget annorlunda och då skapas ytorna, säger Janogy.

Segerrusiga fans på planen efter Hammarbys cuptitel - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln