Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa vill sälja varvshallen på Smulterö för en euro

Den gamla varvshallen på Smulterö i Vasa.
Bildtext Varvshallen på Smulterö är till salu för en euro.
Bild: Anna Wikman / Yle

Vasa stad har utlyst en tävling för att utveckla det gamla varvsområdet på Smulterö. Den gamla varvshallen säljs för en euro till den som kan presentera ett trovärdigt och genomförbart koncept för att utveckla hallen.

Vasa stad vill genom en tävling hitta aktörer som har idéer för att utveckla det gamla varvsområdet på Smulterö. I det här skedet vill staden inte sätta så mycket regler annat än att planerna ska vara ekonomisk genomförbara.

Stadens tomtchef, Christoffer Rönnlund, tycker inte att det är han som i det här skedet ska stå för visionerna och drömmarna.

– Det önskar vi att kommande aktörer, investerare, ska göra, säger Rönnlund.

Vasas tomtchef Christoffer Rönnlund.
Bildtext Vasa stads tomtchef Christoffer Rönnlund hoppas att den som vill köpa vavshallen har en ekonomiskt hållbar plan för byggnaden.
Bild: Anna Ruda / Yle

Inga bostäder

Staden hoppas hitta någon form av verksamhet som skulle passa in på området och i den gamla byggnaden.

– Något som livar upp hela området.

En av ramarna som staden har i det här skedet är att det inte ska byggas bostäder på området eller i byggnaden. ”Miljöstörande verksamhet” kommer inte heller på fråga, det betyder i praktiken ingen industri eller annan verksamhet som orsakar ljud.

– Ur vår synvinkel är det ekonomiska ganska viktigt. Man måste kunna presentera en plan för renoveringen eller restaureringsarbetena, men även för att den kommande verksamheten ska bära sig, så att vi inte har problem framöver att det inte fungerar.

Den gamla varvshallen på Smulterö i Vasa är väldigt nedgången.
Bildtext Varvshallen är i väldigt dåligt skick
Bild: Anna Ruda / Yle

Tävlingstiden pågår till den 15 september

Tanken är också att själva området, men inte nödvändigtvis hallen, ska vara tillgänglig för allmänheten.

Staden berättade om tävlingen redan i april och enligt Rönnlund har det funnits ett visst intresse och det har kommit en del frågor.

– Konkret har vi inte tagit emot planer eller förslag. Vi har satt tid till den 15 september så nu har privata aktörer, investerare och utvecklare möjlighet att fundera och komma med förslag och goda idéer.

Frågan om Smulterös framtid har diskuterats på Vasa stad genom decennier. Ön har i århundraden hört till hamnområdet. Wärtsiläs varv verkade på Smulterö fram tills år 1982.

– Området har marin- och maritim historia. Kanske det kan vara en vink till kommande aktörer att ta tillvara kulturhistorien och det som har funnits här.

Den gamla varvshallen på Smulterö i Vasa är väldigt nedgången.
Bildtext Vad som ska finnas på Smulterö har diskuterats i många år.
Bild: Anna Ruda / Yle

Granne med havet

Smulterö är ett lugnt område som ligger nära centrum.

– Vi är nära Vasa centrum men samtidigt nästan ute i Vasa skärgård. Här får du havet som granne och lugnt och fridfullt och vackert. Det är ett unikt område.

Just nu har staden inga egna planer för området utan hoppas på att den utlysta tävlingen ska ge resultat.

– Det här är plan A, att reda ut vilka förutsättningar och vilket intresse som finns att utveckla varvshallen. Om det inte finns intresse eller det visade intresset inte är genomförbart måste vi fundera vad plan B är.

Är Smulterö en skamfläck på Vasa stads karta?

– Det skulle vara fint att få Smulterö utvecklat och i skick. Det är ett unikt område som borde vara i betydligt bättre användning än vad det är idag, säger Vasa stads tomtchef Christoffer Rönnlund.

Diskussion om artikeln