Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

HUS-sammanslutningen vill sälja sjukhusområdet i Borgå och bygga nytt i Kungsporten, jouren ska ses över igen

Ambulans utanför Borgå sjukhus
Bildtext Jourens verksamhet ska också ses över igen. Förra hösten funderade HUS på att avsluta jourverksamheten i Borgå men det stoppades.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

HUS-sammanslutningen är beredd att sälja sjukhusområdet i Borgå, om staden först gör om planläggningen för området så att det kan användas för annat än sjukhusbruk.

Det säger Borgå sjukhus vd Matti Bergendahl till tidningen Uusimaa.

Borgå sjukhus är i dåligt skick och man måste antingen reparera byggnaden grundligt eller så flytta sjukhuset. Enligt Bergendahl är HUS redo att börja planera byggandet av ett nytt sjukhus tillsammans med staden och Östra Nylands välfärdsområde. Bergendahl uppger att välfärdsområdet anser bästa läget skulle vara i Kungsporten nära motorvägen.

Det är ändå oklart vem som ska stå för finansieringen. Enligt Bergendahl har välfärdsområdet bättre möjlighet att ta lån än HUS. Det finns också en möjlighet att ta med utomstående finansiärer som skulle bygga sjukhuset och sen hyra ut det till dem som verkar där.

I HUS långtidsplan är fastighetsfrågan i Borgå inskriven på åren 2028–2030.

Vidare säger Bergendahl till tidningen Uusimaa att man ska se över jouren på sjukhuset i år. Det är svårt att få personal men allt fler behöver vård och köerna är långa. Det kan därför hända att man måste minska på antalet jourteam inom specialsjukvården, så att personalen kan ta sig an andra patienter.

Enligt Bergendahl behöver HUS mer finansiering men han hoppas också att välfärdsområdet, det vill säga hälsovårdscentralerna, kan ta på sig en större del av de brådskande patienterna.

Diskussion om artikeln