Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Otrolig insats i säsongens andra lopp – Viivi Lehikoinen löpte nytt finländskt rekord

Uppdaterad 06.06.2023 22:17.
Viivi Lehikoinen firar segern i semifinalen.
Bild: EPA-EFE/RONALD WITTEK/All Over Press

Det är ingen tvekan om att Viivi Lehikoinen är i kanonslag direkt i början av sommaren. I säsongens andra lopp på 400 meter häck slog hon till med finländsk rekord. Det är en stor lättnad att få ett bra resultat i början av säsongen, säger hon.

Insatsen i säsongens första häcklopp (55,35) skvallrade om att Viivi Lehikoinen kan ha något stort på gång den här sommaren. Och en dryg vecka efter säsongens första häcklopp kom karriärens bästa tid.

Lehikoinen skrev om i rekordböckerna under tisdagskvällen då hon vann en tävling i Huelva i Spanien. Då hon korsade mållinjen och tittade mot resultatmonitorn fick hon ett stort leende på läpparna.

Klockan hade stannat på 54,40 som är en tiondel bättre än det finländska rekord hon satte under EM förra sommaren.

– Det känns väldigt bra och det är en stor lättnad att få bra resultat i början av säsongen. Häcktagningen fungerade och löpningen flöt på. Det var mycket mjölksyra på slutet men det hör till i början av säsongen, säger Lehikoinen till Yle.

Lehikoinen dominerade loppet i Huelva från start och vann med klar marginal. Tvåan Cathelijn Peeters var 25 hundradelar långsammare.

Nivån har blivit bättre och nu kan dörren till stora tävlingar öppnas

Den nya rekordtiden för in Lehikoinen som sexa i världen den här säsongen och tvåa i Europa. Holländskan Femke Boll är i en klass för sig med tiden 52,43.

– Tiderna brukar bli bättre ju längre säsongen lider men det är svårt att säga hur bra det kan bli den här säsongen, säger Lehikoinen till Yle.

Förutom det nya finländska rekordet har hela 2023 hittills varit bra för Lehikoinen. HIFK-löparen gjorde också en stark inomhussäsong och under vintern löpte hon personliga rekord på 60, 200 och 400 meter.

Lehikoinen stampade på stället i många år efter genombrottet men från säsongen 2021 har nivån gått spikrakt uppåt. Det här var hennes tredje finländska rekord i karriären.

– Det känns väldigt bra. När jag nu löper rekord så är det också nationsrekord. Nu kan jag fokusera på att förbättra min egen nivå i stället för att försöka nå det finländska rekordet, säger hon.

Lehikoinen hoppas nu också att det nya rekordet ska öppna dörren till större tävlingar.

– Jag har lite grämt mig över att jag inte fått tävla i Diamond League men det här resultatet borde ge mig en större möjlighet. Jag kan också känna mig mer avslappnad inför kommande tävlingar, säger hon.

Diskussion om artikeln