Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

HBO:s uppmärksammade dokumentärserie Viisi valittua skildrar Marins regering – så här kan makt se ut

Uppdaterad 07.06.2023 08:53.
Anna-Maja Henriksson, Li Andersson, Annika Saarikko, Sanna Marin och Maria Ohisalo går tillsammans i riksdagens korridor.
Bildtext De fem på nya äventyr - Anna-Maja Henriksson, Li Andersson, Annika Saarikko, Sanna Marin och Maria Ohisalo.
Bild: HBO Max

Det är inget radikalt nytt vi får veta om de fem politikerna. Däremot mer om deras bakgrund, värderingar och visioner. Serien blir ändå ett intressant tidsdokument.

Den tredelade dokumentärserien Viisi valittua (De fem utvalda) handlar om Marins regering under åren 2019 - 2023 och det exceptionella med att den leddes av fem kvinnor.

Då Sanna Marin som 34-åring blev Finlands yngsta statsminister blev det rubriker över hela världen. Att hennes regering sedan bestod av fyra andra kvinnliga partiledare bara ökade intresset.

Om Sanna Marin blev ”rockstjärnan” kunde man se de fyra andra som ”hennes band”.

Huvudpersonerna är Sanna Marin, Li Andersson, Anna-Maja Henriksson, Annika Saarikko och Maria Ohisalo men även Katri Kulmuni och Emma Kari är med på ett hörn.

Serien är inte partipolitisk men nog politisk.

Sanna Marin, Annika Saarikko, Maria Ohisalo, Li Andersson och Anna-Maja Henriksson sitter i ministerbåset i riksdagen.
Bildtext Sanna Marin och hennes regering redo att möta oppositionen.
Bild: HBO Max

Tre delar i snabbt tempo

Serien tar avstamp i deras bakgrund och uppväxt, vad som drivit dem att vilja bli politiker.

Sedan följer en snabb genomgång av den omvälvande och exceptionella tiden de jobbade under, coronapandemin, kriget i Ukraina och då Finland går med i Nato.

För att i det tredje och sista avsnittet låta dem blicka mot framtiden.

Serien bygger på intervjuer som varvas med arkivmaterial, tempot är högt och svaren ibland så korta att det hela nästan känns som nyhetsinslag.

Det hade varit intressant att få höra dem utveckla resonemangen lite mer.

Några politiska forskare flimrar förbi men serien fokuserar på de här fem kvinnorna, det här är deras berättelse.

Fokus på arbetet

I förhandsreklamen har man talat om hur serien tar oss bakom kulisserna och presenterar oss för kvinnorna bakom den offentliga fasaden.

Men av det privata ser vi endast korta glimtar, fokus ligger ändå väldigt långt på deras arbete.

Sanna Marin sitter och sminkar sig i riksdagens café.
Bildtext Sanna Marin i riksdagens café.
Bild: HBO Max

Sedan kan man fråga sig om det tillför något att vi ser dem sminka sig, även om de ber att kameran inte just då ska filma dem. Eller då vi ser dem promenera med barnvagn eller leka med sitt barn.

Däremot är det intressant att se dem tala med barn, hur de håller presskonferenser för barn och hur de ställer upp på intervjuer där barnen ställer frågorna.

Det är också då de talar om barn, egna och andras, som serien blir berörande. Och då de talar om kriget i Ukraina och vilka tankar och känslor det väckt i dem.

Det som kunde ha fått mer utrymme och fördjupning är kritiken och det direkta hatet. Nu nämner man bara snabbt hur kvinnliga politiker bedöms hårdare, förväntas ha en högre moral och möter hård hatretorik.

De själva talar om behovet av att vara tjockhudad, att bygga upp ett skyddande pansar. Men också faran då människor inte vill eller vågar ge sig in i politiken för att attityderna och debattklimatet är så hårt.

Likaså hade det varit intressant att höra mer om det mediala intresset.

De talar alla om hur tungt det kan vara att veta att man varje dag blir fotograferad. Och vi får också följa med då Sanna Marin springer och tränar i skogen samtidigt som folk står och fotograferar henne.

Sanna Marin går i skogen, hon har en vitt topp, svarta leggings och håret i en hästsvans.
Bildtext Sanna Marin vill hellre tala om det hon gör, än om henne som privatperson.
Bild: Pressbild / HBO Max

Annorlunda bakgrund och betydelsen av stöd

Det intressanta i serien är att höra dem prata om vad som driver dem, deras värderingar, visioner och drömmar. Vad som fått dem att välja politiken. Och hur deras bakgrund ser ut.

Då de berättar om sin uppväxt slår det en också att ingen av dem är uppvuxna i det man kunde kalla för en ”traditionell” familj, alltså mamma, pappa, barn.

De flesta av dem lyfter också fram hur stor betydelse deras mamma haft i deras liv.

Närbild på Maria Ohisalo som står utomhus och håller en liten baby i famnen.
Bildtext Maria Ohisalo är en av dem som blev mamma under sin tid som minister.
Bild: Pressbild / HBO Max

Precis alla av dem talar om den stora betydelse det haft att det funnits människor som stöttat dem, som uppmuntrat, som hejat på. Om det sedan varit en mamma, en lärare, en tränare eller vänner.

De har alla haft någon som trott på dem.

Sedan tackar de även den nordiska välfärdsstaten och möjligheterna till utbildning.

Betydelsen av förebilder

En viktig poäng i serien är att den visar hur en regering som Marins inte uppstår ur tomma intet, att det finns en bakgrundshistoria.

Alla de fem kvinnorna talar om hur medvetna de är att det funnits en mängd människor som banat väg, som kämpat för rättigheter och som spräckt glastak.

Samtidigt är de alla också väl medvetna om att de nu i sin tur fungerar som förebilder, att de visar att makt kan se ut så här. Att de krossar tabun genom att vara mammalediga från en politisk toppost.

Serien är även gjord för en internationell publik och det blir tydligt att regissören Mia Halme velat göra en serie som inger hopp och inspirerar andra.

Så pass många gånger låter hon också de intervjuade tala om deras ömsesidiga uppskattning, att det blir klart att Halme velat betona samarbete och vänskap kvinnor emellan.

Närbild på dokumentärfilmsregissören Mia Halme.
Bildtext Mia Halme är en Jussibelönad dokumentärfilmsregissör och manusförfattare.
Bild: Jorma Vihtonen / Yle

Sista avsnittet fokuserar därför på möjligheterna, hur man vill skapa en bättre värld, att det finns lösningar och att mångfald ger bättre beslut.

Och Maria Ohisalo påminner också om att hon och de fyra andra kvinnorna alla är vita och högutbildade. Det finns alltså jobb kvar att göra.

Viisi valittua har premiär på HBO Max 9.6 och visas på TV5 från och med 14.6.