Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Republikanen Chris Christie ställer upp i presidentvalet

Bildtext New Jerseys tidigare guvernör Chris Christie ger sig återigen in i kampen om att bli Republikanernas nästa presidentkandidat.
Bild: EPA/JUSTIN LANE

Den tidigare guvernören i New Jersey, Chris Christie, utmanar Donald Trump om att bli Republikanernas presidentkandidat. Christie har gått från att ha varit Trump-trogen till att bli en av de främsta republikanska kritikerna av expresidenten.

Det börjar bli trångt i Republikanernas startfält. På måndagen blev det klart att den tidigare vicepresidenten Mike Pence ställer upp. På tisdagen lämnade den tidigare guvernören i New Jersey, Chris Christie, in sina handlingar till USA:s valmyndighet.

Chris Christie förlorade mot Donald Trump i det republikanska primärvalet 2016. Han var tidigare nära allierad med Trump, men efter att den tidigare presidenten vägrade godkänna valresultatet bröts banden mellan dem.

Nu hör Chris Christie till en av de mest högljudda Trump-kritikerna inom det Republikanska partiet. Själv menar Christie att han är den enda kandidaten som är beredd att gå hårt åt förhandsfavoriten Donald Trump.

Trump kan vänta sig hårda attacker från den tidigare guvernören som tros ha väldigt små chanser att verkligen utmana Trump om att bli partiets presidentkandidat i valet i november 2024.

Expresidenten Donald Trump utmanas nu av bland andra av Floridaguvernören Ron DeSantis, tidigare FN-ambassadören Nikki Haley, senatorn för South Carolina Tim Scott, den tidigare guvernören Chris Christie och Trumps vicepresident Mike Pence som kommer att inleda sin kampanj i Iowa på onsdag.