Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

tre barn tittar på olika skärmar
Bildtext Sakkunnig: Lätt hänt att de dagliga rutinerna gällande barnens skärmtid ändras under sommarlovet.

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Blir det mycket bråk om barnens telefonanvändning? Experten ger fyra tips till föräldrar

Sommarlovet kan innebära en omställning för både föräldrar och barn. Det är lätt hänt att det plötsligt blir svårt att hålla fast vid de rutiner som gäller under skolåret, till exempel i fråga om skärmtid.

Annukka Såltin är sakkunnig vid organisationen Pelituki. För tillfället jobbar hon med ett projekt som ska hjälpa familjer att klara av den digitala vardagen.

Hon säger att telefonen och skärmarna är viktiga för många barn och unga, men inte för alla. Mycket beror på vilka intressen barnet har. Användningen kan också variera över tid.

– Under sommaren kanske det blir fler timmar, men å andra sidan kanske det är just det som den unga har väntat på.

Enligt Såltin behöver man som förälder inte nödvändigtvis vara orolig, men man ska vara delaktig och intresserad i vad ens barn gör.

Hangöbo om droger i drinken: ”Jag föll ihop, efter det vet jag ingenting men jag lär ha spytt, spytt och spytt”

Efter skolavslutningsveckoslutet har Raseborgspolisen fått in en anmälan där en ung person misstänks ha blivit ofrivilligt drogad på en restaurang i Västnyland.

En kvinna i Hangö som fick droger i sin drink för några somrar sedan vill att vi pratar mera och varnar om knockoutdropparna.

– Det här som du får i drinken slår ut dig totalt. Jag klarade inte av att formulera ord. Du mister talförmågan, du kan inte gå, du kan ingenting!

HD i Sverige godkänner utlämning av PKK-anhängare

Högsta domstolen i Sverige har för första gången godkänt utlämningen av en PKK-anhängare som begärts utlämnad av Turkiet, uppger SVT Nyheter.

Mannen själv anser att en utlämning – ett beslut som betecknas som unikt - skulle strida mot Europakonventionen.

Den 12 juni ska Sverige ha nästa möte med Turkiet om Natoprocessen på tjänstemannanivå.

66 dagar har gått sedan riksdagsvalet – Orpos försök att bilda regering drar ut på tiden

Petteri Orpos (Saml) regeringsbildningsarbete tar ovanligt lång tid. Efter onsdagen passeras det tidigare rekordet i Finlands närhistoria – år 2011 tog det 66 dagar för partikamraten Jyrki Katainen att få ihop sin sixpackregering.

Om regeringen inte byts ut senast denna vecka är det frågan om den näst längsta processen sedan krigen.

På lördag har det gått 69 dygn sedan riksdagsvalet och då kommer Orpo i kapp den så kallade nödlägesregeringen under oljekrisen och den stigande arbetslösheten år 1975.

Dokumentärserie: Viisi valittua skildrar Marins regering – så här kan makt se ut

Det är inget radikalt nytt vi får veta om de fem politikerna. Däremot mer om deras bakgrund, värderingar och visioner. Serien blir ändå ett intressant tidsdokument.

Den tredelade dokumentärserien Viisi valittua (De fem utvalda) handlar om Marins regering under åren 2019–2023 och det exceptionella med att den leddes av fem kvinnor.

Då Sanna Marin som 34-åring blev Finlands yngsta statsminister blev det rubriker över hela världen. Att hennes regering sedan bestod av fyra andra kvinnliga partiledare bara ökade intresset.

Om Sanna Marin blev ”rockstjärnan” kunde man se de fyra andra som ”hennes band”.

Huvudpersonerna är Sanna Marin, Li Andersson, Anna-Maja Henriksson, Annika Saarikko och Maria Ohisalo men även Katri Kulmuni och Emma Kari är med på ett hörn.

Väder:

Regnskurar förekommer lokalt och det är fortfarande kyligt för årstiden, särskilt i norr.

I landets södra och västra del:

Mest uppehåll, i natt i landets västra del lokalt molnigare och regn. I dag 16...20 grader i natt 3...8 grader, lokalt nattfrost.

I landets östra och norra delar:

Växlande molnighet och regnskurar, i norra Lappland även blötsnö. I kväll uppehåll i landets östra del samt i norra Österbotten och Kajanaland, men i natt i norra Österbotten lokalt regn. I dag 14...19, i mellersta och norra Lappland 7...13 grader. Nattens lägsta temperatur är -1...+7 grader.

Varning för skogsbrand gäller i landskapen Åland, Egentliga Finland, Satakunta, Nyland och Kymmenedalen.

En mobiltelefon visar startvyn för Yle-appen med en bild på Finlands lucia och texten "Vem vill du se som Finlands lucia 2022? Kandidatnomineringen pågår!"

Få nattens och morgonens nyheter direkt i mobilen med Yle-appen

Morgonkollen skickas ut varje vardagsmorgon.