Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

66 dagar har gått sedan riksdagsvalet – Orpos försök att bilda regering drar ut på tiden

Anna-Maja Henriksson, Petteri Orpo, Riikka Purra och Sari Essayah håller presskonferens i Ständerhuset.
Bildtext Regeringsbildaren Petteri Orpo leder förhandlingarna för sjätte veckan.
Bild: Silja Viitala / Yle

Petteri Orpos (Saml) regeringsbildningsarbete har tagit ovanligt länge. Efter onsdagen passeras det tidigare rekordet i Finlands närhistoria – år 2011 tog det 66 dagar för partikamraten Jyrki Katainen att få ihop sin sixpackregering.

Om regeringen inte byts ut senast denna vecka är det frågan om den näst längsta processen sedan krigen.

På lördag har det gått 69 dygn sedan riksdagsvalet och då kommer Orpo i kapp den så kallade nödlägesregeringen under oljekrisen och den stigande arbetslösheten år 1975.

Då var det president Urho Kekkonen som tvingade ihop en regering under statsminister Martti Miettunen (C), efter att denne försökt själv i två månader.

Orpos arbete är det längsta under den nya grundlagens tid, alltså sedan år 2000. Sedan dess har det tagit i snitt 45 dagar att få ihop en regering.

Hittills har den längsta efterkrigstida regeringsbildningen pågått i 79 dagar från riksdagsvalet. Det var år 1951 då Urho Kekkonen bildade sin tredje regering.

Hoppas på färdigt regeringsprogram nästa vecka

I år skulle 79 dagar uppnås den 20 juni.

Orpo själv har kommenterat förhandlingarna med att det inte handlar om en snabbhetstävling. Enligt honom vittnar de utdragna förhandlingarna om att läget är allvarligt och besvärligt.

Samlingspartiet, Sannfinländarna, Svenska Folkpartiet och Kristdemokraterna förhandlar i Ständerhuset för sjätte veckan.

De svåraste frågorna berör invandring, utvecklingsbistånd och klimat; det är särkilt Sannfinländarna och SFP som har svårt att hitta en gemensam melodi.

Orpo säger nu att hans mål är att det finns en ny funktionsduglig regering fram till midsommar. Genast efter valet nämnde han början av juni som milstolpe och i går sade han sig hoppas att regeringsprogrammet är klart nästa vecka.

Källa: STT