Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vattennivån efter dammförstörelsen uppskattas vara som högst på onsdag eller torsdag

Uppdaterad 07.06.2023 10:51.
Vattennivån efter dammförstörelsen uppskattas vara som högst på onsdag eller torsdag - Spela upp på Arenan

Yles reporter Antti Kuronen är på plats i Mykolajiv i södra Ukraina. Han uppger att förstörelsen av Kachovkadammen inte verkar ha en avgörande inverkan på själva krigssituationen.

Enligt Kuronen vet man en del om vad som har hänt på den sida av floden Dnepr som Ukraina kontrollerar, medan personer i de ryskockuperade områdena inte fått information om händelsen på samma sätt som i de områden som kontrolleras av Ukraina.

– På de ryskockuperade områdena kan situationen för människorna vara väldigt svår i och med att Ryssland har förhindrat radio- och telekommunikation där, säger Kuronen.

De största vattenmassorna har också brett ut sig till den ryskockuperade sidan av floden, uppger Kuronen.

Vattennivån och vattenmassorna uppskattas vara som högst på onsdag eller torsdag och sedan tar det minst en vecka när vattennivån sjunker, innan man vet hur stora skadorna från förstörelsen är, säger Kuronen.

Journalist Antti Kuronen i personporträtt.
Bildtext Enligt Yles journalist Antti Kuronen uppskattas vattennivån efter dammförstörelsen vara som högst på onsdag eller torsdag.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Enligt Kuronen evakuerades uppskattningsvis 1 300 personer till tågstationen till Mykolajiv i går. Därifrån fördes personer vidare med tåg och buss till andra delar av Ukraina, medan andra blev i Mykolajiv.

Förstörelsen av dammen verkar inte ha en avgörande inverkan på själva krigssituationen. Ukrainas stora motoffensiv har ännu inte inletts och det skedda kommer säkert inte att påverka den så mycket, enligt Kuronen.

– Den största inverkan är att Kachovkadammen var den enda leden över vilken man kunde korsa floden med tung utrustning, till exempel pansarvagnar, för de andra broarna i söder har förstörts. Så i söder förstördes den enda vägen över floden, men annars tror jag inte att det påverkar den stora bilden, säger Kuronen.