Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Världens äldsta motorcykeltävling körs i vackra landskap – men en våldsam död lurar bakom varje krön: Raul Torras Martinez blev det 267:e dödsoffret

Uppdaterad 07.06.2023 13:41.
Raul Torras Martinez dog i motorcykeltävlingen på Isle of Man.
Bildtext Raul Torras Martinez dog i motorcykeltävlingen på Isle of Man (arkivbild från 2022).
Bild: IMAGO/PRiME Media Images/ All Over Press

Världens äldsta och kanske mest anrika motorcykeltävling är igen i rubrikerna. Inte bara för att den råkar gå av stapeln just nu, i maj-juni-skiftet, utan också för att den igen krävt ett dödsoffer.

Isle of Man, en pittoresk ö i Irländska sjön, mer eller mindre mitt emellan Belfast i nordväst och Liverpool i sydost. Vackra, böljande landskap, krokiga vägar, hedar, åkrar och karga bergsområden kring den 621 meter höga toppen Snaefell.

Men mest känd torde ön vara för två andra saker: svanslösa manxkatter och motorcykeltävlingar.

De senare är igen i rubrikerna.

Den anrika motorcykeltävlingen Isle of Man TT äger nämligen rum som bäst och har dessvärre igen krävt ett dödsoffer när spanjoren Raul Torras Martinez i tisdags dog i en krasch.

267 dödsoffer

Enligt uppgift blev den 46-årige Martinez det 267:e dödsoffret i motorcykeltävlingarna som arrangerats på Isle of Man alltsedan 1907.

Isle of Man TT som äger rum på försommaren är tvivelsutan världens farligaste motorcykellopp med över 150 dödsfall, men höstens Manx GP blir inte mycket efter med över 100 dödsfall.

Förra året fick inte mindre än sex förare sätta livet till, år 2019 kom man undan med två dödsfall. Att det åren 2020 och 2021 inte kom några sorgebud från asfaltvägarna på Isle of Man kan man snarast tacka covid-19 för.

Vissa röster talar för att bannlysa hela tävlingen, men förarna känner till riskerna.

– Jag har familj, fru och barn hemma, men de stöder mig till 110 %. Vi känner alla till riskerna med tävlingen, sade föraren Michael Russell efter fjolårets tragedier till Sky News.

”Passionerad gentleman”

I årets Isle of Man TT tävlas i fem olika kategorier: Superbike, Supersport, Superstock, Supertwin och Sidecar. Martinez tävlade i Superbike-klassen i söndags där han blev 26:e och i Superstock-klassen tidigare på tisdagen kom han på 20:e plats.

I tisdagens Supertwin-klass finns hans namn enbart på startlistan – i resultatlistan lyser det med sin frånvaro.

Tävlingsarrangörerna lyfter fram Martinez som alla tiders snabbaste spanjor på Isle of Man, som på tisdagen körde sitt snabbaste varv på Mountain Course. En klen tröst i det här skedet.

Mellan den 16:e och den 17:e milmarkören i Supertwin-tävlingens sista varv fick hans tävlande ett abrupt slut – för gott.

– Racing var Rauls liv och förlusten av en så passionerad gentleman skakar hela TT-gemenskapen.

– Våra kondoleanser går till Rauls familj, hans nära och kära, skriver tävlingsarrangören.

Artikeln ändrad klockan 13:30.

Diskussion om artikeln