Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder när friidrottssommaren rivstartar – tre heta frågor inför kvällens GP-premiär i Jyväskylä

Reetta Hurske och Lotta Harala kramar varandra.
Bildtext Reetta Hurske är favorit på 100 meter häck och utmanas av bland andra Lotta Harala.
Bild: All Over Press

Reetta Hurske kan i kväll springa finländskt rekord på 100 meter häck. Eller kanske det blir Annimari Korte? Knappast väl ändå Nooralotta Neziri eller Lotta Harala? 100 meter häck är ett av huvudnumren i Jyväskyläs GP i friidrott.

GP-tävlingarna i friidrott i Jyväskylä sänds direkt på Yle Arenan med start klockan 17.40. På TV2 pågår sändningen klockan 18.30–21.05. Svenskspråkig kommentator: Janne Isaksson.

Efter en medaljfylld friidrottssommar 2022 har den pågående säsongen rullat igång med bland annat ett fantastiskt finländskt rekord av Viivi Lehikoinen på 400 meter häck i går.

När den inhemska GP-säsongen startar i Jyväskylä på onsdagskvällen riktas det största strålkastarljuset mot damernas korta häckdistans, men också i övrigt bjuder tävlingarna på några riktigt intressanta grenar och idrottare.

Yle Sporten listar tre höjdpunkter.

1. Vem tar hem häckkampen?

För första gången sedan finalen i Kalevaspelen (finländska mästerskapen) i augusti 2020 står Finlands alla tiders fyra snabbaste damer på 100 meter häck på samma startlinje.

Reetta Hurske går in i tävlingen i storform. Vinterns Europamästare inomhus sprang karriärens näst bästa tid (12,80) i Italien för ett par veckor sedan och har nu siktet inställt på Annimari Kortes finländska rekord 12,72 från Joensuus GP 2019. I samma lopp löpte Hurske sitt nuvarande personbästa 12,78.

Nooralotta Neziri omfamnar Annimari Korte.
Bildtext Annimari Korte och Nooralotta Neziri är två andra segerkandidater på 100 meter häck.
Bild: Yle / Arash Matin

Men även Korte kan slänga sin sked i soppan. HIFK-löparen har inlett säsongen med att sätta finländskt rekord i 35-årsklassen. 12,88 i Jyväskylä i maj var hennes bästa tid på tre år.

Med är även Nooralotta Neziri och Lotta Harala, som får iklä sig rollen som utmanare. Neziri gör comeback till nationseliten efter förra sommarens häloperation och har trots en del vadproblem på sistone redan noterats för 13,04. Liksom för Korte var det hennes snabbaste prestation sedan 2020.

För Lotta Harala är Jyväskylä säsongens öppningstävling. Hon gjorde en utomordentlig comeback efter en lång frånvaro i vintras genom att fullkomligt leka med sitt tidigare personliga rekord på 60 meter häck. Kan bli fjärde finländare under tretton sekunder i sommar.

2. Slår Kotaja världsrekordet?

Det är oerhört sällan det finns möjligheter till världsrekord i inhemska GP-tävlingar i friidrott, men i kväll är förhoppningarna fullständigt realistiska.

Amanda Kotaja stod för alla tiders näst bästa tid på 100 meter rullstol i T54-klassen för ett par veckor sedan och blev endast en hundradel från Tatyana McFaddens världsrekord 15,35.

Amanda Kotaja.
Bildtext Amanda Kotaja är trefaldig världsmästare och fyrfaldig Europamästare.
Bild: All Over Press

Sitt eget åtta år gamla Europarekord förbättrade Kotaja med tre tiondelar. Europeiskt rekord har hon i år också redan hunnit sätta på 200 meter.

Förändringarna i tekniken och träningsupplägget har gett omedelbar effekt och när formen börjar toppas med sikte på para-VM i Paris i juli kan världsrekordet ryka när som helst.

3. Vad gör kaxiga utmanaren Heikkinen?

Som tredje punkt kunde vi lyfta fram 100 meter där Lotta Kemppinen och Samuli Samuelsson borde vara i rapp form, eller Ella Junnila som litar på att den nygamla ansatsen ska klicka i höjd, eller herrsläggan med Finlands hela EM-trio från förra sommaren i ringen, eller varför inte damernas längd med Saga Vanninen och de övriga blåvita sjukampstopparna på plats.

Ella Junnila jublar.
Bildtext Ella Junnilas finländska rekord från 2019 har redan blivit fyra år gammalt.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Men vi fastnar ändå för herrarnas 1500 meter.

Två finländska rekord från OS i München 1972 står sig fortfarande. Markku Kukkoaho lär få behålla 400-metersrekordet ett tag till, men Pekka Vasala kan ligga pyrt till. Vasala vann OS-guld med 3.36,33 för 51 år sedan och delar rekordet med Antti Loikkanens handtid 3.36,3 från 1980.

Hindereuropamästaren Topi Raitanen ligger kanske allra närmast till hands, men han deltar inte i Jyväskylä. Det gör däremot Joonas Rinne, som sprang karriärens näst bästa tid 3.39,48 i Tyskland för några veckor sedan, samt unga utmanaren Santtu Heikkinen, som i vintras slog sig in som alla tiders tvåa i Finland på 1500 meter inomhus.

Santtu Heikkinen ja Topi Raitanen juoksevat radalla kilpailua.
Bildtext Topi Raitanen deltar inte i Jyväskylä, men det gör Santtu Heikkinen som siktar högt.
Bild: Elmeri Elo/All Over Press

20-åringen är inte rädd för att säga vad han tycker. I Tamperelainens intervju i maj sade han rakt ut att han har för avsikt att knycka det finländska rekordet från Vasala – och det redan under juni månad i år.

– Jag vet inte varför ingen ännu slagit rekordet, för det är inte lika tufft som till exempel det finländska rekordet på 800 meter, sade Heikkinen i tidningen.

Senast Finland hade tre män under 3.40 på 1500 meter under samma säsong var 1983. Raitanen och Rinne är redan där, och Heikkinen knackar på bakom. Finländskt rekord eller inte i kväll – nivån har höjts rejält.

Se Jyväskyläs GP direkt på Yle Arenan med start klockan 17.40:

GP-tävling i friidrott i Jyväskylä (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln