Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nordi planerar en industriell solpark i Kristinestad

 Aurinkopaneeleja  aurinkovoimalassa.
Bildtext Den planerade solparken i Kristinestad ska producera mellan 45 och 55 KWh per år.
Bild: Esa Syväkuru / Yle

Nordi Oy, som utvecklar projekt för förnybar energi, planerar nu ett solkraftverk i Lålby i Kristinestad.

Tekniska nämnden i Kristinestad godkände på sitt möte i tisdags ett föravtal för projektet. Nu framskrider projektet med planering och ansökningar om lov.

Nordi skriver i ett pressmeddelande att planen är att bygget ska inledas under 2024 och solkraftverket kunde börja producera energi 2025. Solkraftverket ska producera mellan 45 och 55 GWh om året och projektet är värt över 30 miljoner euro.

– Nordis mål är att öka den inhemska produktionen av förnybar energi, som industrins kommande investeringar behöver. Området i Lålby är idealiskt för vårt projekt, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Tekniska nämnden i Kristinestad beslöt på sitt möte på tisdagen att köpa ett nästa 60 hektar stort område av Pohjolan Voima för en euro.

Området har använts för förvaring av flygaska. Staden ska hyra ut området till Nordi.

– Den existerande infrastrukturen fyller också solkraftverkets behov och nya ellinjer behöver inte byggas, skriver Nordis verkställande direktör Piia Heikkinen i pressmeddelandet.

I Kristinestad är 74 vindkraftverk i produktion idag, men ytterligare 44 byggs som bäst. Dessutom har staden beviljat bygglov för nästan 30 till.

– Det är fint att vi får hit ett nytt solkraftverk. Förutom annan energiproduktion kan den betjäna flera planerade industriprojekt, som är i behov av förnybar energi, säger Kristinestads stadsdirektör Mila Segervall i pressmeddelandet.

Diskussion om artikeln