Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Mikaela Nylander om möjliga sjukhusflytten: ”Tanken är att koncentrera hälsovården till Kungsporten i Borgå i framtiden”

Uppdaterad 07.06.2023 16:21.
Ambulans utanför Borgå sjukhus.
Bildtext I framtiden kör ambulanserna kanske till Kungsporten med patienterna.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Om de tre aktörerna – HUS, välfärdsområdet och Borgå stad – kan enas kommer Borgå sjukhus att i framtiden finnas i Kungsporten.

Mikaela Nylander, SFP, har som fullmäktigeordförande i Borgå och styrelseordförande i välfärdsområdet redan en tid varit med och funderat på sjukhusets framtid.

– Det är en fråga som vi har behandlat inom Borgå stad ganska länge redan. I planläggningen har vi beaktat det här i hög grad. Från Borgå stads sida är det nog önskvärt att HUS flyttar sjukhuset till Kungsporten, säger hon.

Ett område vid Kungsporten nära Hornhattula kan bli aktuellt. Välfärdsområdet har tillsatt en arbetsgrupp för frågan, med Nylander som ordförande.

– I och med att Borgå sjukhus behöver nya lokaler och att det inte lönar sig mera att satsa på renoveringar, så är det logiskt att man helt enkelt funderar på en ny plats. Vi har kommit fram till att Kungsporten är en ganska bra knutpunkt för hela östra Nyland. Tanken är att koncentrera stora delar av hälsovården till ett och samma ställe.

Mikaela Nylander, Svenska kulturfonden
Bildtext Det får inte bli ett stympat sjukhus med sämre serviceutbud, betonar Mikaela Nylander.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

– Vi har också planerat att det som nu är hälsocentralen i Näse ska flytta till samma komplex, så att vi får primärhälsovården och den specialiserade sjukvården i samma byggnad. Det blir en ganska stor helhet och därför måste vi planera allt mycket noga, säger Mikaela Nylander.

Att flytta på Borgå sjukhus efter över 50 år i Vårberga tror hon att östnylänningarna och Borgåborna nog ändå kan omfatta.

– Jag tror att det viktigaste är att sjukhuset blir kvar i Borgå och att det faktiskt blir kvar i den form vi känner till sjukhuset i dagens läge. Det får inte bli ett stympat sjukhus med sämre serviceutbud, säger Mikaela Nylander.

Och när blir det invigningsfest i Kungsporten?

– Ja, det är en svår fråga. Men det är klart att HUS har satt in det i sin investeringsplan från och med 2028 framåt. Så nu går det ännu några år innan vi kan börja tänka på invigningen.

– Vi har många faror som vi måste se över innan vi är så långt att vi ens kan mura grundstenen. Det finns nog mycket stora risker för att vi har svåra diskussioner framför oss ännu med HUS, säger Mikaela Nylander.

Även Borgås stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula påpekar att det är viktigt att ha kvar jouren.

– Jag tycker att vi från stadens sida måste göra allt för att jouren ska bli kvar också om vi bygger ett nytt sjukhus. Fastigheten är inte viktigast utan det den innehåller, alltså servicen.

7.6 kl. 16.20: Artikeln har uppdaterats med en kommentar av Jukka-Pekka Ujula.

Diskussion om artikeln