Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU gav grönt ljus för RS-vaccin

Europeiska kommissionen har godkänt läkemedelsföretaget GSK:s vaccin mot RS-viruset.

Enligt GSK (GlaxoSmithKline) innebär beslutet att man nu för första gången kan börja vaccinera människor mot RS i Europa. Vaccinet kan ges till personer över 60 år.

I vanliga fall orsakar RS-viruset milda förkylningssymptom, men viruset kan vara farligt för barn, äldre människor och personer med nedsatt immunförsvar.

I allvarliga fall kan viruset orsaka lunginflammation och luftvägsinflammation, det vill säga bronkiolit.

I USA godkändes vaccinet för en dryg månad sedan.

Utrikes

Minst tio kubanska migranter dog i lastbilskrasch i Mexiko, 17 skadades svårt

Minst 10 kubanska migranter dog och 17 andra skadades allvarligt efter att en lastbil de åkte i kraschade på en motorväg i södra Mexiko nära gränsen till Guatemala.

Enligt migrationsmyndigheter var alla de döda kvinnor, en av dem under 18 år.

Institutet sa att föraren av fordonet uppenbarligen hade kört fort och tappat kontrollen över lastbilen. Föraren sprang iväg från platsen.

Det var den senaste i en serie av migrantdödsfall i Mexiko. Antalet migranter som reser mot den amerikanska gränsen har ökat.

Källa: AP

Flera beväpnade soldater framför utryckningsfordon.

Turkiet slog till mot PKK-baser i norra Irak efter att Ankara utsatts för en självmordsattack

Turkiets försvarsministerium meddelade på söndag kväll att dess stridsplan genomfört räder mot misstänkta kurdiska rebellmål i norra Irak. Åtgärden vidtogs efter att en regeringsbyggnad i Ankara utsatts för en självmordsattack tidigare på dagen.

Övergiven lastbil i Nagorno-Karabach

FN:s representanter anlände till Nagorno-Karabach – för första gången på 30 år

Nästan alla cirka 120 000 invånare flydde från Nagorno-Karabach efter en azerisk offensiv.

En man med halvlångt, grått vågigt hår.

Missade toppen – bergsbestigare fråntas rekord i Guinness rekordbok

Flera rekord inom grenen gäller inte längre.

Turkiets president Erdoğan är besviken på EU

I dag höll Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan tal framför landets parlament som sammanträdde för första gången efter sommarpausen.

I talet sa han bland annat att Turkiet inte längre förväntar sig något av EU. Erdoğan säger att Turkiet har väntat i 40 år på att få bli medlem i Europeiska Unionen, utan framgång.

Erdoğan hävdade att Turkiet hållit alla sina löften till EU, men att EU däremot nästan inte hållit några av sina löften. Presidenten fortsatte med att förklara att Turkiet inte accepterar några nya krav eller villkor för anslutningsprocessen.

Europeiska rådet har å sin sida i flera år varit oroliga över bland annat rättstatens framtid och den bristande yttrandefriheten i Turkiet.

Källa: AFP, Europeiska rådet