Korpolaisbacken har hjälpt Åboborna att försvara sin stad i hundratals år – nu ska det bli tydligare var man får röra sig på området
Åbo stad har kartlagt fornlämningar i Månsdotterparken i Korpolaisbacken i Åbo. Området finns mittemot Åbo slott.
I parken finns många spår av de människor som har bott och levt på området genom tiderna. De äldsta lämningarna är från 500-talet.
Parken har fått sitt namn efter Karin Månsdotter, som var gift med kung Erik XIV och drottning av Sverige på 1500-talet. Enligt sägnen bodde Karin Månsdotter med sina barn i Korpolaisbacken medan kung Erik satt fängslad på Åbo slott.
Försvarskonstruktioner och begravningsplats hittas på området
Korpolaisbacken har varit viktig för Åbo med tanke på försvaret av åmynningen sedan 1500-talet.
Enligt Åbo museicentral har såväl svenska som ryska trupper byggt vallar och haft kanoner i backen. Under andra världskriget fanns det också en luftvärnsenhet i Korpolaisbacken.
Dessutom har området fungerat som en begravningsplats för de Åbobor som dog i pesten i början av 1700-talet.
Området har inte kartlagts sedan 1980-talet. Den kartläggning som gjordes nu visade att konstruktionerna är gott skick.
Staden ska nu skydda lämningarna genom att röja en del vegetation och träd som växer på dem. Dessutom ska staden städa bort skräp från parken.
Parkområdet är populärt bland Åboborna på grund av utsikten mot staden och Erstan.
Åbo stad ska nu göra det lättare för invånare att ta sig till och från parken, så att det är tydligare var man får röra sig på området. Det här ska förhindra att fornlämningarna och naturen tar skada. Dessutom ska det bli tryggare att röra sig i parken.