Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skogsbranden i Kalajoki tas upp i rätten

Den stora skogsbranden i Kalajoki sommaren 2021 behandlas den här veckan i hovrätten i Rovaniemi.

Den man som anses ha startat branden dömdes ifjol till böter. Tingsrätten ansåg att han av oaktsamhet orsakade branden då han rökte i terrängen som var mycket torr.

Mannen jobbade med att bygga vindkraftverk på området. Han och hans arbetsgivare överklagade tingsrättens dom.

Skogsbranden i Kalajoki är en av de största skogsbränderna på årtionden i Finland, cirka 230 hektar skog förstördes.

Relaterat

En man bär en Gudsmodersbild, en ikon med Jungfru Maria och Jesus, ur en rykande kyrka. I bakgrunden står två pressfotografer.

Närmare 400 saknas fortfarande efter skogsbranden på Maui

Minst 21 har mist livet i Greklands bränder.

Maui drar elbolag inför rätta på grund av de förödande skogsbränderna

Kommunen Maui i den amerikanska delstaten Hawaii har stämt elbolaget Hawaiian Electric på grund av de förödande skogsbränderna på ön.

Maui anklagar elbolaget för att ha agerat vårdslöst då det inte bröt strömmen i elnätet trots att man var medveten om kommande hårda vindar och att terrrängen på ön var kruttorr.

Kommunen anser att man kunde ha undvikit att staden Lahaina totalförstördes om Hawaiian Electric hade beaktat varningar om den höga risken för skogsbränder.

Åtminstone 115 personer dödades i bränderna som började den 8 augusti. Omkring tusen personer saknas fortfarande.

Åtminstone 30 000 evakueras undan skogsbränderna i Kanada

Omkring 30 000 personer evakueras undan skogsbränderna i provinsen British Columbia i Kanada, meddelar lokala myndigheter.

Nödläge har utlysts i provinsen på grund av de intensiva skogsbränderna.

”Situationen är dynamisk och siffrorna förändras hela tiden, men just nu har omkring 30 000 personer blivit beordrade att evakuera och ytterligare 36 000 personer är i beredskap för att bli evakuerade”, meddelar Bowinn Ma, ministern med ansvarar för nödsituationer i British Columbia.

Provinsens premiärminister David Eby har kommit med lite annorlunda siffror om evakueringen. Enligt honom är det 35 000 som evakueras och 30 000 som är i beredskap för att bli evakuerade.

Källa: AFP, Yle Uutiset

Mera: Intensiva skogsbränder härjar i Kanada

Rättelse: 12 000 evakuerade undan skogsbränderna på Teneriffa

Enligt tidigare uppgifter från de spanska räddningsmyndigheterna hade 26 000 personer evakuerats undan skogsbränderna på Teneriffa.

Sent på lördagen den 19 augusti meddelade Kanarieöarnas regionpresident Fernando Clavijo att det i verkligheten är omkring 12 000 personer som har evakuerats undan bränderna.

Räddningsmyndigheterna förtydligade senare att den tidigare felaktiga siffran baserades på en folkräkning på ett område som evakueras.

Enligt myndigheterna är det hårda vindar och höga temperaturer som har lett till att de stora skogsbränderna på Teneriffa nu är utom kontroll.

Skogsbränderna fick sin början på tisdagen, och över 200 brandmän jobbar med att bekämpa dem.

Källa: STT, AFP

Mera: Skogsbränderna på Teneriffa rasar fortfarande utom kontroll

Artikeln har uppdaterats 20.8 kl. 5.18 med en rättelse om att det är 12 000 som har evakuerats undan skogsbränderna på Teneriffa. Tidigare stod det att det är 26 000 personer som har evakuerats.