Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nina Chydenius klar för VM i Budapest: ”En av mina största drömmar blir nu verklighet”

Uppdaterad 07.06.2023 14:35.
Löparen Nina Chydenius
Bildtext Nina Chydenius är klar för friidrotts-VM.
Bild: Jussi Saarinen / All Over Press

Finland skickar två kvinnliga maratonlöpare till VM i friidrott i Budapest den 19–27 augusti. Alisa Vainio hade redan tidigare fått sin VM-biljett stämplad – nu fick även Nina Chydenius positivt besked.

Den Grankullabördiga långdistanslöparen Nina Chydenius har valts till den finländska truppen som åker till VM i friidrott i Budapest.

För den 33-åriga Chydenius, som representerar Gamlakarleby IF, var det en dröm som besannades.

– Det betyder massor för mig. En av mina största drömmar blir nu verklighet, säger Chydenius i friidrottsförbundets pressmeddelande.

Då Yle Sporten får tag på henne uttrycker hon sig i snarlika ordalag.

– Världsmästerskap är någonting som alla idrottare vill delta i. Världens bästa är med och nu är jag en av dem. Det är jättecoolt, säger hon.

Fast någon större överraskning var det inte att hon blev vald till VM-truppen.

– Jag har tränat för VM hela tiden och det har varit mitt huvudmål men mitt lopp i Hanover-maraton i mars var inte så bra. Men jag tog det lugnt och inväntade mitt öde. Nu blev det så att mina rankningspoäng räckte. Då jag fick samtalet av friidrottsförbundets GM Jani Tanskanen i går kväll kunde jag andas ut.

Firade VM-platsen med familjen

Nina Chydenius har öppet talat om att i många år med ätstörningar i många år. Vis från de tunga åren betonar hon nu att hon är tacksam för alla positiva nyheter och att det gäller att leva i stunden då hon nås av dem.

Hon var tillsammans med sin make, fotbollsspelaren Sebastian Mannström, och deras yngre barn på familjens sommarstuga då hon fick besked om att hon är klar för VM.

– Vi skålade i läsk och tittade på havet. Det var min man som gjorde det till en grej och jag är jättetacksam.

Därefter ringde hon sin äldre son för att berätta de goda nyheterna.

– Han lever starkt med i mitt idrottsliv och att få ringa till honom och berätta den goda nyheten var det bästa. Han förstår bra att idrott inte är lätt och att han kunde glädjas med sin mamma kändes jättefint.

Maraton är andra bullar än banlopp

Trots att det 42,195 kilometer långa loppet i Budapest är det stora målet, kommer Chydenius också att tävla på kortare sträckor under sommaren.

Hon kommer att löpa 3 000 meter i Kuortane nästa vecka och dessutom 5 000 meter i Uleåborg innan det är dags för Kalevaspelen i Lahtis i slutet av juli. I FM försvarar hon sin titel på 10 000 meter.

Men tankarna kretsar redan kring den kommande VM-debuten.

– Visst motiverar det. Nu efter att jag fick beskedet kan jag börja tänka på att jag ska springa ett maratonlopp i sommar. Det är helt andra bullar än att preppa för 3 000 eller 5 000 meter. Maraton är tufft mentalt. Jag märker att jag redan börjar gå in i maratonbubblan.

Chydenius VM-plats blev ett faktum på onsdagen när Internationella friidrottsförbundet publicerade sin maratonranking inför VM.

Nina Chydenius springer
Bildtext Nina Chydenius gjorde sin mästerskapsdebut i EM i fjol.
Bild: EPA-EFE

EM-debut i fjol

I fjol debuterade hon i EM i München där hon var 39:e snabbast och bästa finländare. Stortävlingsdebuten gav henne bra erfarenhet inför årets VM-maraton.

– Största lärdomen var att man inte springer de bästa tiderna i stortävlingar. Man springer för placeringar. Det är ett helt annat upplägg.

Hon poängterar att hon tänker tackla maratonloppet i Budapest annorlunda.

– Jag måste verkligen ta i hänsyn hur varmt det kommer att bli. I München lyckades jag inte optimalt med den biten. Det var det mest utmanande maratonloppet jag gjort. Jag är glad att jag har den erfarenheten i kroppen, benen och huvudet. Jag är bättre förberedd den här gången.

Tidigare har följande idrottare valts till VM-truppen:

Herrar:

35 km gång: Aleksi Ojala, Urjalan Urheilijat och Veli-Matti ”Aku” Partanen, Lappeenrannan Urheilu-Miehet

Damer:

Maraton: Alisa Vainio, Lappeenrannan Urheilu-Miehet
400 meter häck: Viivi Lehikoinen, HIFK-Friidrott
Stavhopp: Wilma Murto, Salon Vilpas
Tresteg: Kristiina Mäkelä, Orimattilan Jymy

Truppen kommer i flera repriser att fullbordas under sommarens lopp.

Artikeln uppdaterad kl. 14.35 med Nina Chydenius kommentarer till Yle Sporten.

Diskussion om artikeln