Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige kan utlämna PKK-anhängare till Turkiet – samtidigt väntas åtal mot man som misstänks för finansiering av PKK

Manifestation mot Nato och de svenska terrorlagarna i Stockholm den 4 juni 2023.
Bildtext I söndags ordnades en manifestation mot Nato och de svenska terrorlagarna i Stockholm.
Bild: EPA-EFE

Högsta domstolen i Sverige godkände förra veckan att en man som dömts för narkotikabrott och som säger sig stödja PKK utlämnas till Turkiet. Fallet kommer ”lägligt” i Natoprocessen, säger bedömare.

Det var Aftonbladet som var först med bekräftelsen att det nu är fritt fram att utlämna en man som dömts för narkotikabrott i Turkiet.

Det handlar om en person som i Turkiet år 2014 hade dömts för att ha transporterat 1,8 kilogram cannabis. Han fick ett fängelsestraff på fyra år och sju månader men blev villkorligt frigiven efter några år. Det var då han flyttade till Sverige.

I höstas bad ändå den turkiska riksåklagaren att mannen ska sitta av resten av sitt straff och det i Turkiet.

Och nu har alltså HD i Sverige godkänt den planen.

Självutnämnd PKK-anhängare

Mannen själv säger att han kommer att utlämnas för att han stödjer PKK, den kurdiska organisationen som har terrorstämplats inte bara i Turkiet utan också inom EU.

Han säger att han nu drabbas för att han är kurd och för att han sympatiserar med både den kurdiska milisen i Syrien YPG och terrorstämplade kurdiska arbetarpartiet PKK. Han ska dessutom ha varit medlem i det prokurdiska vänsterpartiet HDP.

Enligt mannen är alltså det här orsaken till att Sverige nu är redo att utlämna honom – som en eftergift för Turkiet i den svenska Natoprocessen.

Enligt Aftonbladet har HD i Sverige frågat den turkiska åklagaren om mannen är föremål för några utredningar om terrorbrott, men detta ska ha förnekats från turkisk sida.

Bedömare: ”Kommer lägligt”

Tidpunkten för beslutet kommer ändå rätt lämpligt för den svenska statsledningen som nu jobbar för högtryck för att få fart på den avstannade Natoprocessen.

Den bedömningen gör Turkietexperten Paul Levini för Aftonbladet.

Han hänvisar till att det nu bara återstår en dryg månad till Natos toppmöte i Vilnius – ett möte som det officiella Sverige benhårt håller fast vid att ska bekräfta ett svenskt medlemskap i alliansen. Det är bara Turkiet och Ungern som ännu inte ratificerat Sveriges ansökan.

Samtidigt är ett annat mål som tangerar PKK aktuellt inom rättssystemet i Sverige.

På fredag åtalas sannolikt en man för första gången för brottet försök till finansiering av terrorism. Han ska ha hotat en restaurangägare för att driva in pengar till PKK. Mannen misstänks också för grov utpressning och grovt vapenbrott.

Enligt chefsåklagaren har bevisningen för att mannen har kopplingar till den kurdiska organisationen PKK stärkts under utredningens lopp.

Det är bråttom nu

De här rättsfallen är alltså aktuella just när man igen försöker få fart på den svenska Natoprocessen. Och det är mycket i görningen.

I helgen deltog Sveriges före detta utrikesminister Carl Bildt i ceremonierna när Recep Tayyip Erdoğan igen installerades som president.

Bildt anses ha goda kontakter till Turkiet och Erdoğan.

Också Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg deltog i samma tillställning. Han meddelade efter att ha träffat Erdoğan att det ordnas ett nytt möte inom ramen för den ”permanenta gemensamma mekanism” som Sverige, Finland och Turkiet enades om ifjol somras.

Det här mötet ska äga rum nästa vecka och ske på tjänstemannanivå, enligt en talesman för Sveriges utrikesminister Tobias Billström.

Redan på torsdag kommer Billström själv att träffa Stoltenberg i Bryssel för vidare samtal.