Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles partimätning visar att Samlingspartiet blir allt populärare men Sannfinländarna hänger dem i hasorna

Petteri Orpo och Riikka Purra under en gemensam pressträff för partiledarna i Ständerhuset.
Bildtext Petteri Orpo och Riikka Purra leder de populäraste partierna.
Bild: Silja Viitala / Yle

Mycket påminner fortfarande om konstellationen i riksdagsvalet i våras. Samlingspartiet, Sannfinländarna och Socialdemokraterna är de tre största partierna i Yles senaste partimätning.

Samlingspartiet är fortfarande det största partiet i Yles partimätning. Det här är den andra mätningen sedan riksdagsvalet i våras.

Samlingspartiet väljarstöd har stigit en aning sedan valet och ligger nu på 22,5 procent jämfört med 20,8 i riksdagsvalet. Sannfinländarna är näst störst. Också här har stödet stigit lite grann sedan valet och ligger nu på jämnt 21 procent. Socialdemokraterna ligger trea med ett stöd på 19,6 procent.

– Det är ett ganska allmänt fenomen att stödet för de partier som har lyckats i valet fortsätter att öka också en tid efter valet, säger Jussi Westinen, forskningschef vid Taloustutkimus som har gjort mätningen för Yle.

Graafi näyttää viimeisimmän puoluekannatusmittauksen tulokset.
Bildtext Diagrammets staplar visar förändringen jämfört med föregående partimätning som gjordes för en månad sedan.
Bild: Nanna Sarkka / Yle

Stödet för Samlingspartiet motiveras enligt Jussi Westinen med att allt tyder på att partiets ordförande Petteri Orpo blir statsminister. Det finns dessutom än så länge ytterst lite konkret att opponera sig emot då regeringsprogrammet är höljt i dunkel.

Då regeringsprogrammet är klart och de första åtgärderna förverkligas testas regeringspartiernas popularitet för första gången.

– Sedan testas det om väljarna godkänner de här åtgärderna. Ansvaret för den förda politiken ligger främst på de största partierna Samlingspartiet och Sannfinländarna, men också på Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna, säger Westinen.

”Situationen ser inte speciellt bra ut för Centern”

Centern fortsätter att tappa i stöd liksom De Gröna. De här två partierna meddelade genast efter att valresultatet blev klart att de väljer en period i opposition.

– Förstås kan man säga att situationen inte ser speciellt bra ut för Centern. För Centern är det väsentligt hur regeringsprogrammet kommer att se ut och hurudan den förda politiken blir, hur Centern reagerar och hur partiet förbättrar sin profil i väljarnas ögon, säger Jussi Westinen.

Om Centerns största politiska rivaler, Samlingspartiet och Sannfinländarna, bildar regering har Centern enligt Westinen bästa möjliga chans att profilera sig som ett alternativ till dessa två.

– När vi vet att det ser dåligt ut för ekonomin och det måste sparas här och där så det är nog på sätt och vis en bra position för Centern att utmana den sannolika regeringen.

Flera kvinnor stöder Samlingspartiet

De förändringar som har skett sedan partimätningen för en månad sedan handlar enligt Jussi Westinen mest om vem det är som stöder vilket parti.

Allt flera män stöder Sannfinländarna. Trettio procent av männen säger att de skulle rösta på partiet om riksdagsvalet skulle hållas nu.

Kvinnorna stöder däremot i allt större grad Samlingspartiet. Kvinnor stöder i nuläget lika mycket Socialdemokraterna och Samlingspartiet.

– Samlingspartiet håller på att bli det populäraste partiet bland kvinnor om trenden fortsätter.

Så här görs Yles partimätning

Yles partimätning görs av Taloustutkimus och den senaste partimätningens svar är från perioden 3.5 – 6.6.2023.

Taloustutkimus intervjuade 2 776 personer i åldern 18–79. 2 123 av dem anmälde sin åsikt. Åland ingår inte i mätningen.

Felmarginalen är ± 1,8 procentenheter.

Diskussion om artikeln