Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nu är den bästa tiden att besöka Alprosparken i Haga i Helsingfors

Alprosparken i Haga blommar - Spela upp på Arenan

Mellan början av juni och midsommar står parken i full blom och besökarna kan njuta av väldoftande parkazaleor och ståtliga alprosbuskar.

Redan strax efter klockan åtta en onsdagsmorgon har en grupp turister hittat till Alprosparken i Haga i norra Helsingfors. De sveper med kameran över utsikten från en upphöjd plattform och går sedan vidare. Efter det hörs endast fåglarnas kvitter.

Hit vallfärdar både utländska turister och stadsbor. Under högsäsongen kantas huvudingången av olika försäljningsstånd som hoppas tjäna en slant på hungriga och törstiga besökare.

– Med tanke på att parken ligger lite utanför centrum så är den nog mycket populär, säger Tomas Palmgren som är projektledare och landskapsarkitekt vid Helsingfors stad.

En man står framför en stor, gulblommande buske.
Bildtext Tomas Palmgren berättar att parken inte kräver så mycket mera arbete än en ”normal” park, eftersom rhododenron naturligt trivs på området.
Bild: Andrea Wiklund / Yle

Parken består av två delar, under tallarna i den södra delen växer städsegröna rhododendron som blommar i olika nyanser av rosa och vitt. I norra delen, under och bakom kraftledningen som delar parken itu, växer färglada azaleor. De tappar sina blad på hösten.

De första rhododendronbuskarna planterades här år 1975, då man upprättade ett försöksområde för Helsingfors universitets växtförädlingsprogram i samarbete med stadens byggnadskontor.

En azalea med röda blommor.
Bildtext Parken anlades år 1975. En av drivkrafterna bakom projektet var Pekka Jyränkö, dåvarande stadsträdgårdsmästare i Helsingfors.
Bild: Andrea Wiklund / Yle

I parken växer också vitblommande skvattram, eller getpors, som hör till samma släkt som rhododendron och trivs i kärrmarker.

– De växer i det naturliga myrområdet som finns under kraftledningen, där växer också tuvull, odon och hjortron, säger Palmgen.

Små förnyelser under sommaren

I fjol installerades nya informationstavlor i parken, som ger information om arterna, parkens historia och djurlivet.

I sommar ska parken få en port vid huvudingången på Degermyrvägen med cykelställningar och planteringar. Dessutom ska man plantera några nya inhemska alprosor och ett förnyat azaleaområde.

Trots arbetena är parken öppen hela sommaren, men vill man ta del av den fulla blomsterprakten lönar det sig att planera in ett besök innan midsommaren.

Diskussion om artikeln