Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Snart får allt fler tillgång till fibernät i Pargas, Nagu och Korpo: "Fibern fungerar lika bra, oavsett mängden användare eller väder"

Uppdaterad 08.06.2023 10:10.
En grävmaskin och lastbil vid en vägren.
Bildtext För tillfället grävs fiberkabel ner bland annat längs med Sydmovägen i Pargas.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Intresset för fiberanslutningar ökar och i Pargas har intresset för att skaffa fiberanslutning varit speciellt stor i skärgården. För tillfället pågår grävarbeten längs med Skärgårdsvägen.

Partel har fått 2,7 miljoner euro i EU-stöd för att bygga ut fibernätet på 18 ställen i Pargas, Nagu och Korpo. Partels verkställande direktör Svante Olofsson säger att de under sommaren främst kommer att bygga fiberanslutningar i Nagu och efter det i Korpo.

– För tillfället lägger vi alla resurser på Skärgårdsvägen, så att vi ska få färdigbyggt där innan midsommar. Där är väldigt mycket trafik på sommaren och för tillfället bygger vi endast från måndag till torsdag för att undvika veckoslutstrafiken, säger Olofsson.

Områden som beviljats EU-finansiering för fiberutbyggnad är Kårlax, Nederkirjala, Skråbbo, Lielaxvägen, Bollböle, Fagerkulla, Pito, Vidkulla, Bodnäs strandväg, Sydmo, Nulto, Mustfinn, Skyttala, Kopparö, Fallböle och Västermälö i Pargas. I Nagu får Simonby, Lillandsvägen, Biskopsö och Vikom fiberanslutningar och i Korpo Rumarvägen och Bonäsvägen.

En man utanför ett hus.
Bildtext Svante Olofsson är glad över att intresset för fiber växer.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Projektets målsättning är att femtio procent av de fastbosatta hushållen och tio procent av fritidsbostäderna ska ha en fiberanslutning. Den målsättningen har nåtts med råge på de allra flesta områden, konstaterar Olofsson.

– Framförallt i skärgården har det funnits ett stort intresse. Mobilnätet är bra, men datamängderna har ökat väldigt mycket och det tär väldigt mycket på infrastrukturen. I skärgården påverkas mobilnätet också av skärgårdsfärjorna, men fibern fungerar lika bra oavsett mängden användare eller väder och vind, säger Olofsson.

”Jätteviktigt att folk gör en intresseanmälan”

Olofsson konstaterar att kostnaderna för fiber är så stora att det på många håll inte skulle vara lönsamt att bygga ut fibernätet utan EU-stödpengar. Även om det går att installera fiber också senare, lönar det sig att göra det i samband med att nätet byggs ut eftersom det är mycket billigare då. I fall ett område vill ha fiberanslutning är det viktigt att ta kontakt.

– Enda sättet att få stöd är att det finns ett intresse för fiber i ett område. Därför är det jätteviktigt att folk gör en intresseanmälan till oss, även om det inte finns byggplaner ännu. Via intresseanmälningarna kan vi söka mer stöd och bygga ut fibernätet, säger Olofsson.

Fiberkabel i en glasburk.
Bildtext Fiberkabeln är en väldigt tunn kabel.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Artikeln uppdaterades 8.6 kl. 10.10 med texten vilka områden som beviljas understöd för fiberutbyggnad, eftersom en del av områdena redan är färdigt byggda.

Diskussion om artikeln