Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländska myndigheter vakar över vattenläget i Ukraina – ett tiotal personer följer läget på heltid

En karta över ställen där dammen Nova Kachovka har sprängts, nära staden Cherson.
Bildtext På kartan syns dammen Nova Kachovka och floden Dnepr.
Bild: Lauri Karo / Yle, MapCreator, OpenStreetMap

En grupp jobbar nu intensivt för att ge experter, beslutsfattare och medier rätt information i ett läge som fortfarande är ganska kaotiskt.

På Finlands miljöcentral håller man just nu noggrann koll på läget i Ukraina, med anledning av att dammen Nova Kachovka förstördes på tisdagen, och vatten strömmade ut över enorma landområden.

– Vi följer med många olika egna källor, medier och andra myndigheter, sociala medier och så vidare, berättar forskaren Harri Myllyniemi.

Det handlar om att ta reda på vad som stämmer och inte stämmer, för att bygga upp en lägesbild över vad som har hänt hittills och bedöma vad konsekvenserna kan bli.

I expertgruppen deltar också experter från olika ministerier och från Aalto-universitetet.

Sötvattnet har minskat med 90 procent

Myllyniemi berättar att tusentals personer i Ukraina har behövt evakueras undan den högre vattennivån. Tillgången till rent sötvatten har också påverkats negativt i många städer; på vissa håll har mängden minskat med mer än 90 procent.

– Dessutom har vatten från dammen använts till bevattning och det lyckas inte nu längre. Det innebär att odlingar i södra Ukraina kan få vattenbrist – till och med på flera hundra kilometers avstånd, tillägger han.

Finland hjälper troligen till

Antti Rautavaara som är statens särskilda representant för vattenfrågor säger att det är viktigt för Finland att fortsätta samla ihop kunskap om det som sker.

– Det behövs expertkunskap från flera olika områden. Det handlar om allt från dammexperter, till hydrologisk information och information om olika tungmetaller, påpekar han.

Han nämner också att det är troligt att Finland så småningom kommer att hjälpa Ukraina med anledning av vattensituationen där, men inga beslut har ännu fattats.

– Det handlar nog i fortsättningen främst om en operation som har att göra med hygien och tillgången på rent vatten. Smutsigt vatten har rört på sig i stora mängder, och när befolkningen lite senare kan återvända till de drabbade områdena så blir vattenförsörjningen central.