Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Att jobba med såg motsvarar rejäl padelträning – experiment tog reda på hur mycket motion man får av att röja i skogen

En man i orangefärgade kläder står i tät skog.
Bildtext Sami Yli-Huumo är en av deltagarna i Skogscentralens träningsexperiment.
Bild: Birgitta Vuorela / Yle

Femton testdeltagare var med i Skogscentralens projekt. Alla hade valt ut var sin motionsform som de jämförde skogsröjningen med.

Det dånar och ekar bland träden när skogsägaren Sami Yli-Huumo från Seinäjoki röjer i plantskogen.

En smartklocka runt handleden mäter hur mycket vardagsmotion insatsen i skogen för med sig. Yli-Huumo rör på sig en hel del annars också. Bland annat åker han skidor, rullskridskor och spelar padel.

Och ändå:

– Den första gången jag röjde en hel dag kände jag av nya muskler överallt, skrattar Yli-Huumo.

Samo Yli-Huumo är en av totalt femton personer som deltar i Skogscentralens projekt Raivaa itsesi kuntoon (ungefär ”Röj dig i form”).

Det började med en enkel idé om att förena nytta med träning, berättar projektchef Juha Viirimäki på Skogscentralen.

– Många skulle ha ett helt eget gym i de här ovårdade plantskogsområdena, säger Viirimäki.

En man sitter på en sten i skogen och ler.
Bildtext Juha Viirimäki på Skogscentralen uppmanar skogsägare att testa på röjningsarbete som motionsform.
Bild: Birgitta Vuorela / Yle

Deltagarna har valt egen motionsform att jämföra med

Meningen med projektet var att jämföra hur effektiv vardagsmotion skogsröjning är jämfört med den träningsform som deltagarna annars brukar ägna sig åt på fritiden.

Varje deltagare genomförde ett konditionstest vid Kuortane idrottsinstitut. Det fanns både hårdtränande deltagare och de som snarare gjort fällknivsövningar i soffan, säger Juha Viirimäki.

– Vi var ute efter aeroba och anaeroba gränser, så att de inte blir helt slut i skogen direkt efter att ha tömt sin första tank med röjsågen.

När man jämfört träningen under skogsröjningen med deltagarnas egna utvalda motionsform lade man märke till hur bra träning det är att röja i skogen.

– Dessutom står man ofta på ojämnt underlag, så det är bra för koordinationen också.

En man i orangefärgade kläder röjer i skogen med en röjsåg.
Bildtext Man kan jobba upp pulsen ordentligt i skogen om man så vill, märkte Sami Yli-Huumo.
Bild: Birgitta Vuorela / Yle

Skogen mår också bättre

I projektet har man jämfört röjningsarbetet med olika sorters träning. Sami Yli-Huumo jämför sin skogsröjning med padel. När han jobbat tills röjsågens tank är slut motsvarar träningen ungefär en och en halv timme på padelplanen.

– Att såga i ett tills tanken är tom är en bra prestation. Mot slutet önskar man också att bensinen ska ta slut någon gång, säger Yli-Huumo.

Om man sågar i lugn takt ligger pulsen på samma nivå som under ett vanligt träningspass, men det går att öka takten om man vill.

Det är lätt att arbeta upp pulsen om man inte är proffs eller saknar större erfarenhet. Toppvärdet var 168 slag i minuten, minns Yli-Huumo.

Målet med experimentet var att visa att skogsröjning är en bra motionsform och att man kan skippa gymmet till förmån för skogen då och då.

Enheterna inom skogsbruk respektive social- och hälsovård vid Seinäjoki yrkeshögskola är också med i projektet. De kommer att sammanställa testresultaten i höst.

– Sedan ska vi marknadsföra resultatet hos skogsägare och hoppas att det lyckas aktivera dem att röja klart allt ogjort skogsarbete, summerar Viirimäki.

Det här är en översättning av Yle Uutisets artikel ”Tankillinen töitä raivaussahan kanssa vastaa kunnon padeltreeniä – testihenkilöt selvittävät, miten hyvää kuntoliikuntaa metsänhoito on”. Översättningen är gjord av Mikael Stenlund.