Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

App ska tipsa unga om hobbyer i Lovisa

Fotbollsspelare och boll.
Bildtext I appen ska man till exempel kunna se när det ordnas fotbollsträningar eller andra hobbyer. På arkivbilden syns spelare från FC Lovisa.
Bild: Yle/ Hanna Othman

Lovisa ska ta i bruk ungdomspasset, en app där ungdomarna kan se vad som händer i staden och få tips på fritidssysslor.

– Det är ett sätt att informera samt att försöka göra hobbyer mer attraktiva för unga, säger Samira Al-Far som är koordinerande uppsökande ungdomsarbetare.

I appen kan man se ungdomskvällar och andra gratis fritidssysslor som staden ordnar, till exempel alla klubbar som hör till Finlandsmodellen. Dessutom kan föreningar göra reklam för sin verksamhet, som fotbollsträningar eller danstimmar. Företagare kan komma med erbjudanden om sådant som ungdomar kan tänkas vilja göra på fritiden.

– Det började med att ungdomsfullmäktige i Lovisa gjorde en förfrågan i skolorna där de frågade vad ungdomarna vill ha för hobbyn och vad de gör på fritiden. Många av svaren som kom tillbaks handlade om att de inte vet vad som erbjuds i Lovisa, berättar Al-Far.

Ungdomsarbetarna började fundera på vad man kunde göra åt saken. Al-Far berättar att hon var på en mässa och stötte på en person som berättade om ungdomspasset. Det lät bra och man bestämde sig för att testa det i ett år för att se om det funkar.

Appen tas i bruk i september och föräldrarnas tillåtelse behövs för att ladda ner den. Appen kan användas av alla unga som går i åk 7–9 i Lovisa, också de som bor i Mörskom eller Lappträsk.

Finansieringen kommer från ett kulturarv som staden fick för några år sedan. Pengarna öronmärktes för att användas på ungdomar och byarnas utveckling.

Aktörer som är intresserade av att informera om sin verksamhet via ungdomspasset kan kontakta ohjaamo@loviisa.fi.

Diskussion om artikeln