Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Rättspsykologen Tom Pakkanen: Seriemördare är sällsynta i Finland – trots att klickrubrikerna vill få oss att tro annat

En man med skägg småler mot kameran. I bakgrunden syns en grön trädgård.
Bildtext Rättspsykologen Tom Pakkanen undervisar vid flera olika universitet, hjälper polisen vid brottsutredningar och utbildar poliser i bland annat förhörsstrategi och bemötande av människor i konfliktsituationer.
Bild: Parad Media, Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen

Rättspsykologen Tom Pakkanen konsulteras av polisen vid utredningar av de allra grövsta fallen. Nu sommarpratar han om seriemördare – men understryker hur ovanligt det är med mord i Finland. Antalet har halverats på bara 20 år.

När man läser klickrubriker eller lyssnar till populistiska politiker kan man tro att Finland blir ett allt farligare land att leva i. Men rättspsykologen Tom Pakkanen vet att det är precis tvärtom.

– Dödligt våld har minskat drastiskt i världen. Då jag skrev min gradu om svårlösta finska mord i början av 2000-talet, begicks det årligen ungefär 150 mord och dråp i Finland. Numera, bara ett par decennier senare, har antalet halverats, säger Tom Pakkanen.

Han har alltid fascinerats av extremt beteende och disputerade förra året med en avhandling om seriemördare. Också det är en mycket ovanlig företeelse.

– I dag räknar man med att cirka 1-2 procent av alla mord är seriemord. Med andra ord skulle uppskattningsvis ett mord per år i Finland begås av en seriemördare, säger han.

I dag sommarpratar Tom Pakkanen om seriemördare. På vilket sätt är de annorlunda än vi andra – och på vilket sätt är vi alla lika?

Rättspsykologen Tom Pakkanen: Seriemördare är sällsynta i Finland – trots att vi pratar om true crime mer än någonsin

56:55

Vanliga myter om seriemördare

Det finns ett antal vanliga myter om seriemördare. Enligt Tom Pakkanen hålls de här osanningarna vid liv via filmer och serier.

– Hannibal Lecter, den kanske mest kända fiktiva seriemördaren av alla, är en ovanligt intelligent och högt aktad psykiater. Det kan få många att tro att just det är typiskt för seriemördare. Men i verkligheten ligger seriemördare i medeltal under medelnivån intelligensmässigt, säger Tom.

En annan vanlig myt är att seriemördare drivs av sexuella motiv.

– Samplet jag studerade i min doktorsavhandling bestod av italienska seriemördare. Vi konstaterade att jämfört med mördare som bara haft ihjäl en person, var sexuella motiv betydligt vanligare. Men de utgjorde fortfarande bara en tredjedel av seriemördarnas motiv – två tredjedelar av de seriemördare vi studerade hade alltså andra motiv än sexuella, säger han.

Tom Pakkanen sitter vid ett bord med två små safter framför sig. Han är iklädd i kostym och en hög svart hatt och ser mot kameran.
Bildtext Tom Pakkanen fick sin doktorshatt i mars 2022.
Bild: Privat, grafik: Yle/Jussi Pernaa

Alla har det här inom sig

Många gånger är en seriemördares avsikt inte att döda, det bara blir så.

– Seriemördare är oftast ännu sämre socialt anpassade än mördare som bara haft ihjäl en person. Antisocial livsstil, missbruk, otillräckliga färdigheter i konflikthantering och bristande impulskontroll leder gång på gång till våld som i sin tur i värsta fall leder till den andra personens död, säger Tom.

Han understryker att vi alla har de här sidorna inom oss, hur friska och välartade vi än är.

– Det är en obehaglig tanke för många. Men det är viktigt att förstå att vi alla har en bristningspunkt. Den som påstår att den inte har det, har bara inte fantiserat tillräckligt långt.

Tom ger några exempel.

– Tänk dig att någon hotar ditt barn. Eller att grannen kommer beväpnad över landsgränsen. Därför har man också inkluderat i definitionen av seriemord, att gärningen skall vara olaglig. För att exkludera dem som handlar i självförsvar, liksom också bödlar och soldater, säger han.

I dag sommarpratar Tom Pakkanen om seriemördare. Han berättar bland annat historien om då hans amerikanska släktingar som barn lockades in en bil av den fruktade seriemördaren John Wayne Gacy, som senare dömdes för mordet på 33 pojkar och unga män.

Tom Pakkanen sitter på huk nära en grupp pingviner.
Bildtext Tom slappnar av från sitt krävande jobb med löpning, dykning och bergsbestigning. Här på en resa i Antarktis.
Bild: Privat, grafik: Yle/Jussi Pernaa

Vegas sommarpratare sänds 26.6–11.8 vardagar efter kl. 10 och 18. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet med musik finns tillgängligt i ett år.

Den musikfria versionen finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

Musik

Kent: Innan himlen faller ner

The Cardigans: Communication

Iron Maiden: Fear Of The Dark

Poe: Angry Johnny

Dire Straits: Money For Nothing

Vesa-Matti Loiri: Hetken tie on kevyt

Postmodern Jukebox feat. Puddles Pity Party: All The Small Things

Carlos Santana: Samba Pa Ti