Brödrostar, dammsugare och skridskor – utländska studerande i Vasa uppmanades att kasta rena och hela grejer i sopcontainer
Den 18 april fick invånarna som bor i fastigheten Linna ett brev från Stiftelsen Vasa studiebostäder med en uppmaning att kasta sina ägodelar när de flyttar ut till sommaren.
Lägenheterna i Linna som finns på Brändö är möblerade med det nödvändigaste, men många invånare skaffar sig en hel del grejer som behövs men inte finns: sängkläder, bäddmadrasser, kärl, köksredskap, hemelektronik och städredskap.
Eftersom de flesta flyger hem till sina respektive länder kan de inte ta med det de skaffat. Därför brukar de lämna sådant som är för skrymmande att packa in i kappsäcken i sina lägenheter när de flyttar ut.
Tidigare år har det varit problem med grejer de lämnade efter sig, enligt VOAS. Därför skaffade de alltså en container till gården och uppmuntrar invånarna i glättig stil att kasta allt.
You can leave all the stuff and furniture which you do not need anymore. How clever!
ur VOAS brev från den 18 april 2023
Men till saken hör att de flesta sakerna som har kastats i containern på VOAS begäran är tämligen nya och fungerande. De kunde hur bra som helst återanvändas av de nya utländska studerandena som är i antågande till höstterminen.
Eller också erbjudas till andra studerande som är i behov av sådant som nu slängs. Pengar är ju ofta en bristvara för studerande.
Det här tyckte också de som lämnade Linna och de som stannar en längre tid i Vasa och som bor kvar i sin lägenhet. De organiserade sig i en Whatsapp-grupp och uppmanade folk att inte hörsamma VOAS skrivelse utan att försöka ge bort sakerna till behövande.
De skrev det här meddelande (på engelska, redaktörens översättning): ”Snälla kasta inte grejer i soporna. Det kan finnas människor som behöver dem. Vi har sett så mycket som kastats. Det är varken bra för oss människor eller miljön.”
Guys please don't throw away stuff in garbage. There might be people who need it. There's so much wastage. It's neither good for people nor environment.
utdrag ur de utländska studerandes Whatsapp-grupp
Ganska många följde uppropet, men många gjorde också det de blev uppmanade till: att kasta sina saker.
I fredags rotade jag med en invånare genom containern och hittade en mängd saker som var i hur bra skick som helst: brödrostar, fönar, dammsugare, en stor monitor, madrasser, två pulkor, innebandyklubbor och skridskor.
Vi hittade också mycket mat, rengöringsmedel, kosmetik, bindor och annat som gärna togs om hand av de som bodde kvar där, till eget bruk eller för att bjuda ut till andra studerande. Några timmar senare började det regna i Vasa och mycket av det vi inte hann ta till vara förstördes.
Vem var smartare?
Frågan är vem som är smartare? VOAS, som uppmuntrar folk att kasta saker som är hela och fungerande eller de utländska studerandena som tar hand om dem och distribuerar dem vidare? Frågan går till VOAS vd Marko Ylimäki som svävar på målet:
– Det har varit en hel del problem med sophanteringen i fastigheten Linna där bara utländska studerande bor. Tyvärr har vi ingen kameraövervakning på området, men så här kunde det har sett ut på gården efter att folk har flyttat ut.
Han visar några papper för mig med förstorade bilder av sådant som folk har lämnat efter sig. De flesta bilder visar prydligt uppradade skrymmande saker, mest möbler, som inte rymdes i de sopkärl som finns på gården.
Han säger också att det blev ganska dyrt för VOAS att städa upp efteråt. Men att hyra en container för två veckor kostar också en hel del. Framför allt när man låter den fyllas med en hög totalt osorterat ”avfall”.
Jag ringde till Revisol som tar hand om osorterade sopor i Vasa. Deras vd Seppo Ruostekoski svarade så här:
– Det här är den värsta typen av blandavfall. Det kostar minst 2 000 euro extra för sorteringen.
– I Finland saknas en kultur att återanvända saker som folk har lämnat efter sig, säger Ylimäki.
Samtidigt antyder han också att det kan vara olagligt att ge bort sådana saker. Är det då bättre att slänga allt i en container? Så här svarar en av invånarna i Linna:
– Jag tycker att VOAS inte har någon bra lösning på problemet. Vi lyckades lösa det och distribuerade mat och hemelektronik. Det är i alla fall mycket bättre än det VOAS har hittat på. Vi brydde oss verkligen om saken. Jag är glad att så många saker hittade ett nytt hem och används på nytt.
Bot och bättring
Hon pekar också på den prekära situationen många utländska studerande befinner sig i:
– När vi flyttar till ett annat land har vi ingenting. Vi kämpar för maten på bordet. Vi köper allt det som inte finns och det gör ont att man uppmanar folk att bara slänga det. Vi hoppas att VOAS hittar på ett bättre sätt att hantera det här i framtiden.
VOAS vd Ylimäki berättar att de kommer att starta en helt ny strategi i januari.
– I april i år började vi jobba med en så kallad ekokompass. Vi hoppas att vi får den certifierad till slutet av året. Så vi tror att situationen i Linna inte upprepar sig. Det blir ett annat koncept.
Han visar mig ett utkast för den så kallade ekokompassen. I det finns det 11 områden som ska utvecklas till en utökad hållbarhet. Rubriken till det första området är 'Jätteet' (sopor).