Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Varken Pedersöre eller Nykarleby är rökfria kommuner – direktörer: Det visste jag inte

Halvfull askkopp.
Bildtext Totalt 267 kommuner i FInland har tagit beslut om rökfrihet. Två kommuner har tackat nej till att bli rökfria. Pedersöre och Nykarleby har veterligen inte tagit något beslut.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

De allra flesta kommuner i Finland, mer än 9 av 10, är officiellt rökfria. I Österbotten har Pedersöre och Nykarleby inte tagit några beslut om rökfrihet.

Både stadsdirektör Martin Norrgård i Nykarleby och kommundirektör Stefan Svenfors i Pedersöre blir överraskade när Yle Österbotten ringer och berättar att kommunerna inte är rökfria (enligt den officiella statistiken).

- Det var nytt för mig, på något sätt hade jag en känsla av att vi är rökfria, men tydligen är vi inte det officiellt så nu fick vi något att jobba på, säger Norrgård.

Han har ingen aning vad som är orsaken till att Nykarleby aldrig har tagit ett officiellt beslut om rökfrihet.

- Antagligen har man tänkt att det inte behövs, eller att man har interna regler men inte officiellt gått ut med att vi är rökfria.

Är ni rökfria inofficiellt då?

- Jag känner inte till en enda som går ut på tobak under sin arbetsdag.

Norrgård tänker sig att Nykarleby nu behöver ta ärendet till behandling.

- Jag råkar ha personalchefen bredvid mig som kunde styrka att det där ska vi fixa. Vi sitter på möte med företagshälsovården som bäst, det kunde inte komma i ett mer perfekt läge att diskutera vad som blir nästa etapp. Antagligen får vi ta det till behandling och konstatera att från och med nu är vi rökfria.

98 procent är rökfria eller på gång

Inte heller direktör Stefan Svenfors i Pedersöre visste att kommunen officiellt inte är rökfri. Men det ska vi ordna, uppger också han.

- Om vi inte är ska vi bli, säger Svenfors.

Han säger att i praktiken är kommunen rökfri.

- Vi uppfyller mig veterligen alla kriterier. Men varför beslutet inte formellt har fattats har jag inte helt säkra uppgifter om. Det var några år sedan det här var aktuellt och vi har levt i tron att det också har varit formaliserat.

Enligt Svenfors körde kommunen kampanjer för rökfrihet ungefär för 15 år sedan och kanske det är därför också han levt i tron att det finns beslut på saken.

- Men vi ska kolla upp det här nu och fixa det.

Varför är det viktigt att ta det officiella beslutet?

- Det är ett ställningstagande och som jag sa så i praktiken följer vi alla kriterierna för en rökfri kommun så de facto är vi det. Men det är bra att ta ett formellt beslut på det också.

Av alla kommuner i Fastlandsfinland har 90 procent beslut på att de är rökfria. Två kommuner har sagt nej till rökfrihet, medan mer än 20 kommuner håller på att ta beslut i ärendet. Om de säger ja innebär det att 98 procent av kommunerna i Fastlandsfinland är rökfria.