Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rökningen minskar men prillan består – kan bli svårt att nå nikotinfritt Österbotten 2030

Man som lägger in prilla.
Bildtext Mikael Hansson tror att unga kanske börjar snusa för att vara tuffa. Men sedan blir nikotinet ett begär. Men snus är i alla fall bättre än tobak, säger han.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Lycka till med det, säger Daniel Finskas då det gäller Finlands mål att vara rök- och nikotinfritt år 2030. Han lyckades sluta snusa vid nyår men tänker börja igen på gamla dar.

Också andra snusare i Jakobstadsregionen använder precis samma fras - lycka till - då de hör om Finlands mål. Jenny Ingman sticker ut för hon riktar lyckönskandet inte mot staten utan mot sig själv.

– Jag säger lycka till åt mig själv.

Hon säger att det skulle vara svårt att sluta, beroende som hon är. Hon tycker ändå det är bättre att snusa än att röka, då förstör man bara för sig själv. Ingman började snusa då hon slutade röka för ett par år sedan.

Det var likadant för Pontus Snellman. Han började snusa då han slutade röka.

– Det känns ohälsosamt att röka men inte att snusa.

Kvinna med prilla under läppen.
Bildtext Lycka till med rök- och nikotinfritt land då så många är beroende, säger flera som snusar i Jakobstadsregionen.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Kan Finland lyckas med målet att vara nikotinfritt år 2030?

– Nej. På grund av sådana som jag, säger Ingman.

– Det kommer aldrig att gå, det förstår alla. De som snusar och röker behöver nikotinet. Och Sverige är för nära, säger Eric Granroth och Alvar Asplund som själva inte snusar men som säger att många andra gör det.

Daniel Finskas slutade snusa vid nyår. Han tycker det var svårt, men han klarade det.

– Jag bestämde mig.

Varför?

– Det är trist att vara beroende av något. Det är bara enklare att leva nu.

Men Finskas tror att han kommer att börja igen någon gång.

– Det är gott. Då jag är gammal tror jag att jag ska börja igen. Det är en mysfaktor.

Kvinna står med snusdosa i handen.
Bildtext Rökning skadar andra men snuset skadar bara en själv, funderar en del snusare som bytte tobaken mot prillan.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Albin Nordling har varken testat tobak eller snus.

– Det låter bara väldigt onödigt, det är inte bra för hälsan och verkar vara dyrt, säger Nordling.

Kenneth From tycker för sin del att statens inblandning är onödig. Han har rökt och snusat i perioder sedan tonåren och ger inte mycket för Finlands målsättning.

– Det är total bullshit. Människorna ska ha fri och egen vilja.

Men röken kan störa andra?

– Det finns mycket annat som kan störa också. Jag tycker det är relativt fjantigt att påstå, klart förr då man satt i krogen och rökte och folk andades in röken, men utomhus så nä, säger From.

Förslag: Åldersgränsen höjs till 20 år

Finlands mål att vara ett tobaks- och nikontinfritt land år 2030 lades år 2016. Som en följd av ny lagstiftning har till exempel skatten på tobak höjts varje halvår sedan dess. Ett tobakspaket kostade i fjol i medeltal kring 10 euro.

I år har en arbetsgrupp vid social- och hälsoministeriet (igen) påtalat att gränsen för att köpa tobak och snus borde höjas från 18 till 20 år. Gruppen vill bland annat också att skatten fortsätter höjas under kommande regeringsperioder.

Allmänläkaren Mikael Ekblad har suttit med i arbetsgruppen och är också ordförande för den vetenskapliga delegationen för nätverket Ett rökfritt Finland. Det som bekymrar honom är dels att Finland ännu inte har verkställt de förslag som flera gånger kommit upp för att stävja rökandet.

– Vi måste fortsätta göra ordentliga ändringar. Vågar vi inte det så når vi inte heller målet.

Ekblad hoppas också att staten och lagstiftningen reagerar på nya produkter som förs in på marknaden.

Han ogillar att nikotinpåsar får säljas i Finland, det gör målet svårare att nå. Enligt Ekblad finns det flera orsaker till att snuset ökar i popularitet, till exempel att det inte blir någon rök som stör andra.

– Men det största problemet är nikotinet. Man blir jättelätt beroende av nikotinpåsar för de kan innehålla mycket mer nikotin än tobak. Då blir det också svårare att sluta.

Enligt Ekblad säljs nikotinpåsar med baktanken att via dem kan man bli av med rökning.

– Men det de inte berättar är att det gör nikotinberoendet starkare. Firmorna som har nikotinpåsarna försöker få en ny generation beroende av nikotin.

En hel del kvar att göra i Österbotten

Ungefär 10 procent av befolkningen röker i dag i Finland. Rökfritt är det enligt tobakslagen då färre än fem procent av den vuxna befolkningen röker eller snusar dagligen.

I Österbotten ligger rökandet ungefär på samma nivå som i övriga Finland, men österbottningarna snusar dubbelt så mycket som finländarna som helhet. Mer än åtta procent av österbottningarna i åldern 20-64 snusar medan motsvarande siffra för hela landet är knappt fyra procent.

Och snusandet ökar. Inte minst därför har vi en hel del att göra innan Österbotten är nikotinfritt, säger Pia-Maria Sjöström som är sektordirektör för barn, unga och familjer på Österbottens välfärdsområde.

- Det finns verklgen att jobba med fortsättningsvis. Snus är väldigt beroendeframkallande och har helt klart negativa effekter på till exempel munhälsan.

”De flesta kan snusa mest hela tiden på jobbet”

Att det snusas så mycket i Österbotten ser Sjöström flera anledningar till.

– En uppenbar orsak är närheten till Sverige. Dels att man har tillgång till svenska medier där snus är väldigt vanligt och så närheten till Sverige för att skaffa snus.

Porträtt av Pia-Maria Sjöström.
Bildtext Pia-Maria Sjöström tror att det är bra att Finland har ett tydligt mål, det ger ändå motivation och hopp om att det går att göra något, anser hon.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Att snuset, till skillnad från tobak, inte producerar någon rök gör också sitt, tror Sjöström.

– Man sitter inte längre i något pausrum och röker men de flesta har möjlighet att snusa mest hela tiden på sin arbetsplats. Det är inget som stoppar en på samma sätt som tobaksrökningen kanske.

För att snusa behöver man till exempel inte stämpla ut och hitta en rökruta. Sjöström tänker sig att vi inte heller har haft samma diskussion kring snus som kring tobak.

Hon tror ändå att det är viktigt att ha ett tydligt mål, även om det kanske inte nås 2030.

– Det är helt klart en utmaning men samtidigt tycker jag det är viktigt att man har ett konkret mål. Annars blir det lätt att ja men det här är så svårt att man kan inte göra något. Nu är det en tydlig målsättning och det gör att man kommer längre på vägen än man annars skulle göra.

Bestämmelserna kring var man får röka har kontinuerligt skärpts och till exempel är det sedan ifjol förbjudet att röka på stränder under perioden maj till september. Det gäller så kallade EU-stränder eller platser som har fler än 100 besökare per dag. Också i lekparker är det numera förbjudet att röka. Arbetsgruppen föreslår också att det ska bli enklare att förbjuda rökning på balkonger och att det ska vara förbjudet att röka på uteserveringar, i nöjesparker och på idrottsarenor.

Diskussion om artikeln