Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”Folk tystnar när de stiger in här” – budgeten sprack redan vid startsträckan men Chyde ångrar inte köpet av Hangö station

En vit stationsbyggnad där det står Hangö och Hanko vid ingången. Framför en stenbelagd gång och odlingar. En man vandrar mot ingången.
Bildtext Framför stationen har Jan-Erik Chydenius låtit plantera buskar.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

I ett halvt sekel betjänade den otaliga tågresenärer som åkte till och från Finlands sydligaste stad. Efter två år av återupplivning är tågstationen i Hangö redo att agera värd åt resenärer igen, den här gången som inkvartering.

Den här eftermiddagen i början av juni är Hangös gamla tågstation fortfarande rätt folktom.

Vid ingången jobbar en kvinna med de nya planteringarna och efter att jag ryckt i dörren ett par gånger öppnas den av ett par ingenjörer som är på plats för att kontrollera luftombytet i det som ska bli köket.

Inne i den mäktiga salen med drygt sju meter till tak står Jan-Erik Chydenius och väntar. Hans förhoppning är att stationen snart ska sjuda av liv igen som den gjorde under de drygt 50 år som den betjänade stadens tågresenärer.

Fönstren restaurerades i nio månader.

Det har hunnit gå två år sedan han köpte byggnaden. Köpet var snarare en kulturgärning än business menar han.

– Det är pengar jag aldrig får tillbaka, men jag hoppas jag gjort något gott, konstaterar han.

En stor sal i en gammal stationsbyggnad. Blå pelare och stora lampor i taket.
Bildtext Fotografierna på väggen är akustikskivor. Också taket har fått akustikplattor så att det ska gå att ordna evenemang i den gamla väntsalen.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Stationsbyggnaden från början av 1950-talet restes efter att den gamla bombades sönder i fortsättningskriget. Den sirliga trävillan ersattes med den vita funkisbyggnaden. Den visade sig vara i sämre skick än väntat då Chydenius satte igång med restaureringen.

– Bara slipningen av den billiga rappningen på väggarna tog sex veckor, och två killar jobbade enbart med att renovera fönstren i nio månader, nämner han som några exempel.

En gammal ledstång i trä.
Bildtext Mycket av byggnaden måste bevaras, bland annat de ursprungliga ledstängerna.
Bild: Nicole Helt / Yle

Chydenius menar ändå att det är värt det.

– De som stiger in här tystnar. Alla som kommit hit första gången har bara stått och andats en liten stund, det är nästan heligt, säger han.

En man i orange tröja och solglasögon i pannan står och lutar mot en ledstång i en trappa.
Bildtext Jan-Erik Chydenius hoppas se flera kulturevenemang i byggnaden i framtiden.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Projektet har alltså varit tids- och arbetskrävande, men varken Jan-Erik Chydenius eller hans fru Elina Seikku är några noviser när det kommer till att rusta upp gamla byggnader.

I Hangö har de byggt eller renoverat över tjugo byggnader, bland annat det gamla Maumau-huset.

Stationsbyggnaden har ändå bjudit på en del nya utmaningar. Den är nämligen skyddad och det innebär att det funnits en hel del regler att följa under renoveringsarbetet. Det var bland annat viktigt att väntsalen skulle förbli så intakt som möjligt.

Bokstäver med lysrör på en byggnad.
Bildtext Samma man installerade bokstäverna vid ingången år 1961 och nu, den här gången med sonen till hjälp. Då var han 16 år, nu 77.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Solpaneler på taket godkändes inte heller av Museiverket förrän Chydenius hittade extra tunna skivor i samma nyans som taket. På så sätt stör inte solpanelerna husets exteriör.

Drömmen är nu att den gamla tågstationen ska uppleva en renässans som samlingsplats, den här gången för kulturidkare och föreningar.

– Vi ska ha utställningar, Alvar Gullichsens Bonk har erbjudit sig att komma hit, nämner Chydenius som ett exempel.

Ryggtavlan av en man som står i en döttöppning.
Bildtext Här förvarades bagage förr. Det ska nu bli kök. Eftersom bagagerummet är byggt senare är det inte skyddat som de övriga konstruktionerna i väntsalen.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Nere i källaren hoppas han att föreningar vill hålla hus.

– I Hangö är man van vid att föreningar inte ska betala för sina lokaler. Vi är inte ute efter någon gängse hyra, utan vi vill ha föreningar här.

Nere i källaren har Jan-Erik Chydenius tänkt att föreningar ska kunna samlas.

En del evenemang har redan bokat lokalen.

– Vi kommer att ha ett tio dagar långt bridgeevenemang och ett evenemang för äkta mattor, då får man gå omkring barfota och känna på dem, berättar Chydenius.

I framtiden hoppas Chydenius att redan etablerade evenemang i staden hittar till stationen.

– Vi har pratat med Le Petit Festival om att de kunde ha huvudverksamheten här nästa år. Vi önskar också att Hangö teaterträff kunde ha en del program här, säger han.

En halvcirkel-formad sal med fönster runt hela salen. Blå pelare. Utanför en byggarbetsplats.
Bildtext Här kommer restaurangen att vara. Utsikten är just nu en byggarbetsplats men kommer senare att vara en dagligvaruhandel.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

I höst öppnar en, än så länge hemlig, restaurang i byggnaden.

I och med den ska hotellgästerna kunna äta frukost på stationen, berättar Chydenius.

En svart stol och ljusblå soffa i ett hotellrum.
Bildtext Två av rummen på bottenvåningen är tillgängliga om du rör dig med till exempel rullstol.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

De som inkvarteras på stationen är ändå inte hotellgäster i ordets egentliga bemärkelse.

Lägenheterna hyrs ut via tjänsten Airbnb. En del av lägenheterna har sålts.

– Det innebär inte att de använder dem privat, utan att de har dem som placeringsobjekt. Så alla är på Airbnb, förklarar Chydenius.

Förhoppningen är att sälja största delen av lägenheterna.

Kulturhus, föreningslokal, restaurang och hotell – Hangö stations många nya ansikten

11:21

Trots att Hangös högsäsong är precis runt hörnet så är bokningarna fortfarande rätt få. Chydenius säger att de måste skärpa sig med marknadsföringen men att flera fått upp ögonen för stationsbyggnaden efter evenemanget De gamla husens dagar i maj.

En dyna med tryck i en hotellsäng. I bakgrunden en sänglampa och ett fönster.
Bildtext En del av lägenheterna har köpts som placeringsobjekt.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Samtidigt som väggarna rappats och fönstren restaurerats så har Varuboden-Oslas nya dagligvaruhandel börjat ta form på granntomten.

Chydenius hade hoppats att en del av grönskan kring huset kunde bevaras men på ena sidan fick träden ge vika för affären och på andra sidan för en parkeringsplats. Därför valde han att plantera en liten trädgård vid ingången mot rälsen.

Ett gammalt äppelträd.
Bildtext Ett äppelträd och en hel del buskar möter besökaren som går in på den sida som vätter mot tågrälsen.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Planteringarna gör i och för sig att stationen ser extra inbjudande ut för kommande tågresenärer, men skyltarna där det står ”Privat” med stor textning är desto mera avskräckande.

– Vi hade en situation där staden sade att vi måste ha 16 egna bilplatser, annars är det här en allmän parkering för tågresenärer, och då har hotell- och restauranggästerna inga parkeringsplatser. Det är lite motstridigt, konstaterar han.

En gammal kiosk inne i en stationsbyggnad. Blå pelare och väggar i trä.
Bildtext Här kunde resenärer bland annat köpa dagens tidning förr. Nu ska kiosken fungera som kabinett.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Någon regelrätt väntsal kommer det ändå inte att finnas vid tågstationen längre. Istället är resenärer välkomna att äta vid restaurangen när den öppnar, säger Chydenius.

Diskussion om artikeln